ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elitsoldat sköt rakt in i publik under uppvisning

Tomas Lundin · 30 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

17 personer skadades när en fransk elitsoldat använde skarpa kulor i stället för lösa vid en uppvisning under söndagen. Nu åtalas fallskärmsjägaren. Det var när fallskärmsjägarna vid tredje regementet RPIMa hade öppet hus på förläggningen i Aude i sydöstra Frankrike som blodbadet inträffade.Soldaterna skulle demonstrera hur man fritar gisslan. Av någon anledning var en av soldaternas vapen laddat med skarpa kulor.

– Plötsligt började folk falla, vi trodde det var en del i uppvisningen, men sen såg vi blod, säger en åskådare till Times Online.

Bland de skadade fanns fem barn. Femton av de skadade var åskådare och  fyra personer ska ha skadats svårt, bland dem ett treårigt barn.

Enligt överste Benoit Royal, chef för den franska militärens informationstjänst, var det med "99,9 procents säkerhet" en olycka, enligt AFP.

Under måndagen sade åklagare att sergeanten som avlossade skotten kommer att åtalas för grov oaktsamhet.

Soldaten har testats negativt för alkohol och utredare studerar nu videoupptagningar från övningen.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy besökte under måndagen de skadade och uttryckte sin sorg över det inträffade under ett besök.

– Det här visar på helt oacceptabel vårdslöshet. Jag garanterar en snabb och hård reakiton, sade presidenten, enligt Times Online.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro