ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elizabeth blev utsatt för en blottare på tunnelbanan – ingen reagerade

Linnéa Borgert · 3 Jun 2017
Uppdaterad 3 Jun 2017
Elizabeth Claesson säger att hon blev kände sig ensam när ingen hjälpte henne.

Elizabeth Claesson säger att hon blev kände sig ensam när ingen hjälpte henne. Foto: Privat/Hasse Holmberg / TT


Elizabeth Claesson var på väg hem från skolan i rusningstid när en man blottade sig för henne på tunnelbanan. "Han sitter och tar på sig själv och jag försöker titta ut genom fönstret och bara hoppas att det skulle sluta", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Klockan var runt 16 på eftermiddagen. Elizabeth, som var på väg hem från gymnasiet, hoppade som vanligt på tunnelbanan vid Slussen och hittade en ledig sittplats vid gången. Men redan när hon satte sig kände hon att någonting var fel.

– Det var en man som satt mittemot mig. Han tittade på mig och försökte få ögonkontakt, säger Elizabeth Claesson.

Mannen hade grått hår och var i 60-årsåldern. Till en början satt det två resenärer bredvid Elizabeth och mannen, men de hoppade av efter ett par stationer. Då hade mannen börjat ta på sig själv. Elizabeth hoppade in ett snäpp för att försöka undvika mannen, men han följde efter och satte sig mittemot igen. Efter ett tag tog han fram sin penis.

– Han satt och tittade på mig, tog på sig själv och slickade sig om läpparna. Jag visste inte vad jag skulle göra, jag var bara fruktansvärt rädd. Jag hoppades att det skulle ta slut, säger hon.

Ingen ingrep

Det fanns många andra resenärer i vagnen, berättar Elizabeth. Men ingen reagerade.

– Jag kände herregud, varför gör ingen någonting? Jag blev ledsen och önskade bara att någon skulle se det här, hjälpa mig och få bort mig därifrån. Jag var rädd och stum. Jag satt bara och skakade otroligt mycket. För mig kändes det som att andra såg det, men att de inte ville se det. Som att de inte ville bli inblandade, säger hon.

Hon hoppade av vid Skogskyrkogården, precis innan dörrarna stängdes så att mannen inte skulle hinna följa efter. På perrongen bröt hon ihop.

– Jag satte mig ned och skrek och grät och visste inte vad jag skulle göra. Det kändes som att jag skulle svimma. Det var folk som stod runt mig, men de stod mest och stirrade. Det gjorde att jag kände mig ännu mer ensam, säger Elizabeth.

”Ingen ska behöva utsättas för det här”

Elizabeth har anmält händelsen till polisen och skickat över bilder som hon lyckades ta med mobilen. Hon har även skrivit om det på Facebook, vilket ledde till att en kvinna i 35-årsåldern hörde av sig till henne. Kvinnan berättade att hon också hade blivit utsatt för en blottare dagen innan, och efter att kvinnan sett en bild kunde de konstatera att det rörde sig om samma man.

– Hon polisanmälde efter hon såg mitt inlägg. Jag tycker att det är viktigt att polisanmäla om något sånt här händer, dels för att man ska kunna få tag på mannen och sen att ingen ska behöva utsättas för det här, säger Elizabeth.

– Jag har inte kunnat sova för det här har förföljt mig. Det var jätteläskigt och jag är rädd för att gå ut själv nu. Jag åker till skolan själv varje dag med tunnelbana och buss, och jag byter vid Slussen. Jag är livrädd att det ska hända igen.

Elizabeths mamma, Anette Claesson, reagerar på att ingen ingrep.

– Det skrämmer mig att folk inte reagerar, inte gör någonting, säger hon.

Fler anmälningar på sommaren

Stefan Håkansson, inspektör på Södermalmspolisen, säger att det är svårt att få fast männen som blottar sig.

– Det är män vi pratar om, som visar upp sig både här och där. Om man inte griper dem i anslutning till händelsen genom att vittnen eller målsäganden följer efter och kontaktar oss så är de rätt så svårfångade. Många är oidentifierade. Om det finns bilder brukar vi försöka sprida dem inom myndigheten, i fall någon annan polis skulle känna igen dem. Det är det normala. Ibland får vi tips som visar dig stämma.

Hur vanligt är det med blottare?

–Det är inte en helt ovanlig företeelse nu när det börjar gå mot varmare tider. Stundtals får vi in anmälningar och det är fler under den varma årstiden.

Är just tunnelbanan en vanlig plats?

– Ja, det förekommer ju blottningar på tunnelbanan. Speciellt när det är mycket folk, men det är inte den vanligaste platsen. Det är nog parker och lite mindre använda gångstråk.

Vad kan man tänka på om man blir vittne till en blottning?

– De flesta människor har ju i dag mobiltelefoner med kamera. Om man på ett säkert sätt kan ta en bild ska man göra det och naturligtvis kontakta polisen. Om man törs kan man smyga efter på avstånd för att se var vederbörande tar vägen. Försöka memorera hur vederbörande ser ut och om det finns några speciella kännetecken.

”Vi samarbetar med polisen”

Bengt Stenberg på SL:s pressjour säger att det inte går att få något närmare uttalande om hur SL jobbar med den här typen av frågor under helgen, men han beklagar det inträffade.

–  Det är första gången jag hör talas om en sådan här händelse, men det låter väldigt allvarligt och det känns väldigt tråkigt att det händer i våra tunnelbanor. När det sker brott i våra miljöer så samarbetar vi naturligtvis med polis i alla sammanhang. Skulle det ha fångats på film eller så, så hjälper vi till med den delen, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro