ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ellen, 30, samlade in 62 000 till rumänsk familj – räddade lilla Nikolas liv

Joel Linde · 30 Jul 2015
Uppdaterad 30 Jul 2015
Metro skrev tidigare om Ellen, 30, som lånade ut sin lägenhet till en utsatt familj från Rumänien.

Metro skrev tidigare om Ellen, 30, som lånade ut sin lägenhet till en utsatt familj från Rumänien. Foto: Privat


I maj lät Ellen, 30, en rumänsk familj flytta från gatan in i hennes lägenhet. Hon startade en insamling för att hjälpa dem, och pengarna som kom in räckte även till att rädda livet på familjens nyfödde pojke.

klar

Artikellänk är kopierad

I maj skrev Metro om Ellen, 30, som såg två föräldrar med sin nyfödda bebis på gatan. När hon frågade hur det stod till fick hon veta att de tagit sig från Rumänien med löfte om att få hjälp med att hitta jobb i Sverige. De hade betalat en "vän" som aldrig dök upp, och nu hade de varken jobb eller hem.

Ellen bjöd då in dem till sin enrummare i Stockholm, där de bodde i en månad. Ionica och Ema, som föräldrarna till lille Nikolas heter, insåg sin hopplösa situation – de hade blivit lurade på sina besparingar och var nu fast i ett främmande land utan hem eller möjlighet att jobba.

Men hoppet tändes när Ellen annonserade på sin Facebooksida att hon startade en insamling åt dem så att de skulle kunna ta hand om sin bebis i väntan på arbetstillstånd, och responsen blev enorm.

– Det blev 62 000 kronor, det bara rasslade in. Det är helt sjukt mycket, jag hade verkligen inte förväntat mig det. Vi tänkte efter hur mycket som var moraliskt att ta emot, men vi bestämde att om det blev pengar över så skulle det gå till att hjälpa andra människor i deras by.

Rumänska familjen hade ingenstans att bo – fick flytta in hos Ellen, 30

– Det är inte pengarna som gör att jag gråter av glädje, det är männsikors stora hjärtan, sa Ema till Ellen.

Men det som verkade som mycket pengar blev i slutänden för lite. När familjen kom tillbaka till Rumänien upptäckte de att bebisen Nikolas var sjuk. Det visade sig vara ett hjärtfel och han behövde opereras, och de skulle bli tvungna att bekosta operationen själva.

De lyckades hitta en klinik som erbjuder utsatta människor vård till reducerat pris, och därigenom lyckades de betala för operationen med pengarna de fått in, plus lite extra som Ellen själv skickade.

– Det är helt otroligt. Innan vi visste vad det var så var de, och jag också, i upplösningstillstånd. Men Nikolas mår jättebra nu och det är helt otroligt.

Juma flydde ensam från Afghanistan – fotbollslaget blev hans familj

Nu är huset snart färdigbyggt och Nikolas ska döpas. Ellen, som redan är gudmor åt honom, ska bila ner till Rumänien med en vän för att närvara vid dopet. Dagen då Ellen stötte på den rumänska familjen på en gräsplätt i Stockholm har gjort stort avtryck i hennes liv.

– Det är många som säger att jag kommer få så bra karma av det här, men det har ju varit omedelbar karma att få lära känna dem. De är så häftiga människor, så drivna men med helt fel förutsättningar. Det här är verkligen ett äventyr som jag är jättetacksam för.

Ann-Mari, 43, tigger utanför butiken för att kunna reparera bilen

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro