ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Elon Musk testar rymd-internet – nu skickas de första satelliterna upp

Björn Berglund · 19 Feb 2018
Uppdaterad 19 Feb 2018
Nätverket kommer bestå av tusentals satelliter, enligt Space X.

Nätverket kommer bestå av tusentals satelliter, enligt Space X. Foto: Creative Commons


Nyligen skickade Teslas grundare Elon Musk sin bil mot Mars med en raket. Nu hoppas han leverera internet till hela världen från rymden. I veckan skjuts de första satelliterna upp.

klar

Artikellänk är kopierad

Elon Musks rymdföretag Space X siktar på att leverera internetuppkoppling från rymden inom en snar framtid. Meningen är att användare i framtiden ska kunna koppla upp sig mot ett nätverk av tusentals små satelliter i omloppsbana. Enligt företaget kommer uppkopplingen att kunna mäta sig med de några av de snabbaste bredbandstjänsterna nere på jorden, rapporterar CNN.

På onsdag är det upp för bevis för tekniken. Då väntas bolaget skjuta upp två testsatelliter från flygbasen Vandenberg i Kalifornien.

LÄS MER
Teslagrundaren skickar ut sin bil i rymden

Enligt dokument som Wall Street Journal kommit över har Space X höga förhoppningar på satsningen. År 2025 räknar man med att ha 40 miljoner abonnenter till tjänsten och att den ger intäkter på motsvarande 240 miljarder kronor.

Miljarder människor på jorden saknar fortfarande internetuppkoppling och Space X är inte ensamma om att utveckla nya sätt för att nå dem och redan anslutna. Med i kapplöpningen finns även aktörer som OneWeb, ett startup-företag med ekonomiskt stöd från bland andra Virgin och Coca Cola. Även OneWeb har fått klartecken från den federala amerikanska myndigheten FCC att skicka upp egna satelliter. IT-jätten Google är också med i matchen, men de satsar i stället på att leverera nätuppkoppling via ballonger.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro