ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elöverkänsliga får miljoner i bidrag – inte en diagnos enligt forskningen

Åsa Larsson · 20 Jan 2015
Uppdaterad 20 Jan 2015
Lena Hillert, docent och överläkare i arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet, kommenterar till SVT: "Jag får mejl från Asien där de frågar om det är en accepterad diagnos i Sverige eftersom förbundet är godkänt".

Lena Hillert, docent och överläkare i arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet, kommenterar till SVT: "Jag får mejl från Asien där de frågar om det är en accepterad diagnos i Sverige eftersom förbundet är godkänt". Foto: SVT/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Elöverkänsligas förbund får miljoner i statsbidrag varje år, trots att elöverkänslighet inte är en diagnos, enligt vare sig forskare eller myndigheter, rapporterar SVT. Nu svarar Socialstyrelsen att det inte spelar någon roll vad den upplevda orsaken till ett handikapp är.

– Vi har fortfarande personer som säger att de upplever besvär som utlöses av elektromagnetiska fält, men det här orsakssambandet har inte kunnat bekräftas i vetenskapliga studier, säger överläkare Lena Hillert till SVT.

Hon fortsätter:

– Tvärtom har studier visat att besvär förekommit även när personerna inte är utsatta för exponering.

Varje år delar Socialstyrelsen ut pengar till olika handikappsföreningar och en av dem är Elöverkänsligas förbund, som får omkring 1,7 miljoner om året. Det är flera hundratusen kronor mer än Alzheimerföreningen, Blodcancerförbundet, Hiv-Sverige, Ung Cancer och Lungcancerförbundet får, skriver SVT.

Elöverkänsligas riksförbund har fått statsbidrag sedan 1995, trots att elöverkänslighet inte är en erkänd diagnos.  Men det krävs ingen diagnos enligt den förordning som styr vilka som får statsbidrag.​

– Vi följer förordningen. Ifall någon typ av diagnos ska vara avgörande för hur mycket bidrag man ska få behöver vi en förordningsändring, säger Stina Törnell Sandberg, chef för statsbidragsenheten på Socialstyrelsen, till SVT.

På frågan om man kan få bidrag för en förening som upplever kraftigt obehag av fågelkvitter svarar Törnell Sandberg att man i så fall får skicka in en förfrågan.

– Bildar du en sådan organisation och uppfyller kraven som gäller enligt förordningen kan du skicka in en ansökan, och sedan bedömer vi om ni uppfyller kriterierna, svarar hon SVT:s reporter.

Lena Hillert, överläkare på Karolinska institutet, säger att symptomen som människor som tror sig vara elöverkänsliga upplever inte är påhittade. De mår dåligt, men orsaken ligger inte i elektromagnetiska fält eller strålningar, säger hon till SVT.

– Vi kan inte bevisa att sambandet inte finns på samma sätt som vi inte kan bevisa att tomten inte finns. Och där är forskningen samstämmig.

Här kan du se SVT Smålandsnytts inslag!

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro