ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elpriset är på väg upp – så sparar du in på elen

TT · 5 Nov 2016
Uppdaterad 5 Nov 2016
Att byta till lågenergilampor och släcka ljuset när du inte är i rummet kan dra ned dina elkostnader.

Att byta till lågenergilampor och släcka ljuset när du inte är i rummet kan dra ned dina elkostnader. Foto: Jessica Gow / TT


Dra ner värmen och släck ljuset. Det finns en hel del att göra om man vill hålla kostnaderna nere. För den som valt ett rörligt elpris har högre elräkningar att vänta framöver.

klar

Artikellänk är kopierad

– Varenda åtgärd kanske inte ger så mycket i din plånbok, men sammantaget kan det ge en hel del, säger Helena Holm, handläggare för energieffektivisering på Energimyndigheten. Kanske är det läge att fundera över uttrycket "många bäckar små". För nu verkar elpriserna vara på väg uppåt. Nivåerna i kraftverkens vattenmagasin är, efter en relativt torr sommar, låga. Hösten har inte heller bjudit på någon väta. Nu kommer kylan — och med den troligtvis allt styvare elräkningar. Åtminstone för ungefär hälften av landets hushåll, som enligt SCB valt rörligt elpris. Blir det riktigt kallt riskerar priserna att skena, säger Faraz Azima, vd för prisjämförelsesajten Elskling.

– Det är klart att det är läskigt. Blir det kallt och en störning i kärnkraften så kan ju priset bli hur högt som helst. Enligt Elskling låg medelspotpriset på el på runt 35 öre per kilowattimme för oktober— vilket är 60 procent högre än oktober i fjol. – Om priset är 35 öre nu, så krävs det inte mycket för att det blir dubbel så högt i januari, säger Faraz Azima och fortsätter: – Har man inte så mycket marginal i privatekonomin påverkas man av det här. Ett hushåll med tajt marginal ska nog binda elpriset. Oavsett avtalstyp bör alla anstränga sig för att spara mer energi. Inte nog med att elräkningen blir billigare — det är bra för miljön också, påpekar Helena Holm. – Om man bor i småhus och villa kan man göra mer än om man bor i flerfamiljshus. Men vi kan alla göra mer, säger hon och fortsätter: – Titta på dina egna vanor och beteenden, som att släcka lamporna i tomma rum. Sätt ett tjockt draperi vid ytterdörren så slipper du kalldrag. Och när du ska köpa nytt — tänk långsiktigt.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro