ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elpriset ska sänkas med smarta nät

Ola Jacobsen · 3 Mar 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Elpriset har blivit rekordhögt i vinter. Kyla och elbrist är orsakerna.

Elpriset har blivit rekordhögt i vinter. Kyla och elbrist är orsakerna. Foto: Thanassis Stavrakis/AP


klar

Artikellänk är kopierad

Elräkningarna har blivit rekorddyra. Maud Olofsson kräver att elförbrukning ska mätas i hushållen varje timme. Forskare tror inte att täta mätningar räcker.

Maud Olofssons och regeringens förslag på nya regler om timvis avläsning av hushållens elmätare ska minska elförbrukningen. Men förslaget kritiseras av forskare. – Det räcker inte med timvis avläsning, den måste läsas av i realtid och visualiseras så att människor förstår den också, säger Carin Torstensson, chef för forskningsavdelningen Energidesign på Interaktiva institutet.

Sedan 70-talet har elförbrukningen i hushållen i industriländerna ökat 2,6 gånger. Problemet med både hög och ojämn elförbrukning är stort i hela Europa, men värst i södra Europa. I vinter har den stränga kylan dock trissat upp elpriset till rekordnivåer även i Sverige.

Flera EU-projekt pågår för att sänka topparna i elförbrukningen och därmed elpriset. De bygger på så kallade smarta nät, där hemmets olika elprodukter kommunicerar med varandra. – Ett sätt är att göra det väldigt dyrt eller omöjligt att köra till exempel tvättmaskinen eller luftkonditioneringen när elnätet redan är hårt belastat, säger Carin Torstensson.

Enligt samma metod skulle dis­­kmaskinen ställas in på att gå i gång när tillgången på el är som bäst och priset som lägst. – Men man kan fundera på säkerhetsaspekten, vad som händer om det blir något fel på tvättmaskinen om man inte är hemma, säger Carin Torstensson.

Ett annat sätt att minska elförbrukningen i hemmet är att öka medvetenheten. – Många är intresserade av att spara energi hemma, men de tar sig inte för med det. Dagens system för feedback, elmätarna, bygger på industrinstandarder, som är svåra att tolka, säger Anton Gustafsson, doktorand vid Energidesign på Interaktiva institutet.

Genom att i stället använda så kallade ambienta gränssnitt, som försöker simulera hur människor interagerar med grejer i verkligheten vill han öka medvetenheten om energiförbrukningen. I stället för en siffra på en mätare kan det vara ett ljus som blir starkare eller ändrar färg när elförbrukningen förändras.

Enligt Anton Gustafsson kan EU:s ekodesigndirektiv, som ställer krav på energieffektivitet på tillverkarna, göra visualisering av energiförbrukning till ett marknadsföringsargument.

När kommer det att finnas i handeln?– Jag tror att det kommer att komma ganska snart. Ju närmare du får återkoppling på din förbrukning både i tid och rum, ju mer kommer det att påverka dig, säger Anton Gustafsson.

Jakob Kegel är marknadschef för Uninel. Hans företag visualiserar elförbrukningen i realtid. – Vi visar hur mycket el du förbrukar just nu, säger han.
Jakob Kegel är marknadschef för Uninel. Hans företag visualiserar elförbrukningen i realtid. – Vi visar hur mycket el du förbrukar just nu, säger han.Foto: Uninel

”Feedback minskar el- förbrukningen med 20%”

Ett litet svenskt företag erbjuder redan det Maud Olofsson funderar på att lagstifta om. Fast ännu mer. – Forskningen visar att människor inte agerar även om de vet hur man sänker sin elförbrukning. Om de däremot får direkt återkoppling kan de minska sin elförbrukning med upp till 20 procent, säger Jakob Kegel, grundare och marknadschef för Uninel.

Hans företag har tagit fram en optisk mätare som mäter blinkningarna på elmätaren och överför informationen till datorn.– Vi visualiserar din elförbrukning i realtid. Vi visar hur mycket el du förbrukar just nu och hur mycket det kommer att kosta om du fortsätter på samma nivå, säger Jakob Kegel, grundare och marknadschef för Uninel.

Programmet kan också känna av hur mycket enskilda produkter förbrukar genom att man stänger av och sätter på dem. I dag kommunicerar mätaren med datorn med en sladd och programmet fungerar bara med Windows, men företaget arbetar på att ersätta dem med en trådlös mätare och en webbapplikation.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro