ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elsa Billgren och Sandra Beijer: "Ska bo på Rivieran ihop som pensionärer"

Linnea Bergman · 10 Nov 2017
Uppdaterad 10 Nov 2017
Elsa Billgren beskriver Sandra Beijer som en av de vänner som hon känner sig mest trygg tillsammans med.

Elsa Billgren beskriver Sandra Beijer som en av de vänner som hon känner sig mest trygg tillsammans med. Foto: Henry Lundholm


Den kan vara svår, underbar och helt livsnödvändig. Metro har gått till botten med begreppet vänskap och hamnat hos antikens filosofer, i människans innersta rum och hos två av Sveriges mest välkända bloggare.

klar

Artikellänk är kopierad

Sandra Beijer och Elsa Billgren minns tydligt starten på sin vänskap. Året var 2008. De hade redan varit bekanta i flera år. Men en kompisdejt blev starten på deras vänskap

– Det var en hungrig tid. Det handlade inte om att göra sig av med saker i livet utan att addera och fylla på. Sandra var rolig, energifylld, galen och härlig. Samtidigt kände jag mig trygg med henne, säger Elsa Billgren.

– Vi var lika. Vi skulle vara kompisar på något vis, konstaterar Sandra Beijer.

Sedan dess har det gått hunnit gå nio år och vänskapen har fördjupats.

I dag är de några av Sveriges mest välkända bloggare. Sandra Beijer, 33, har hunnit ge ut två romaner, ”Det handlar om dig” och ”Allt som blir kvar”. Elsa Billgren, 31, har varit programledare för en rad produktioner, är även hon författare och hyr samtidigt ut vintagebröllopsklänningar.

När man tänker på vänskap är det lätt att föreställa sig att den har yttrat sig på samma sätt genom historien. Men så har det inte varit.

Under antiken var uppdelningen mellan vänskap och kärlek inte lika tydlig som den är i dag. Samtidigt var vänskapen i högre grad en del av den offentliga sfären.

– Det handlade om goda och kloka män, för det var mest män på den tiden, som skulle ha en vänskap där de kunde diskutera samhällsfrågor och bli mer visa, säger Eva Österberg, professor i historia som skrivit en bok om vänskapens historia.

I dag har vänskapen förpassats till en mer privat sfär, bland annat för att undvika vänskapskorruption.

Men basen i vänskap har bestått. Redan filosoferna under antiken identifierade tillit som en av grundstenarna.

– Man litar på en vän. Det är fundamentalt. Litar man inte på en vän tar vänskapen slut, säger Eva Österberg.

Sandra Beijer och Elsa Billgren brukar fantisera om en framtida pensionärstillvaro på Rivieran tillsammans. Foto: Henry Lundholm.
Sandra Beijer och Elsa Billgren brukar fantisera om en framtida pensionärstillvaro på Rivieran tillsammans. Foto: Henry Lundholm.

Vänskapsrelationer är direkt avgörande för utvecklingen av den egna identiteten, säger Lars-Erik Berg, professor emeritus i socialpsykologi vid högskolan i Skövde och expert på identitetsutveckling.

– Människor har ingen identitet från början. Den får vi genom att vi speglar oss i andra. Genom kommunikation och bekräftelse av det egna jaget upptäcker vi att våra spontana impulser inte är likadana som alla andras och att vi har en egen identitet, förklarar han.

Eftersom människan hela tiden speglar sig i andra kan vår identitet aldrig vara fast. Det gör att även våra vänskapsrelationer är i ständig förändring, fortsätter han.

Något som Sandra Beijer och Elsa Billgren känner igen sig i. De berättar att de båda har ett tiotal vänner som de räknar till sin närmaste vänskapskrets. Där utanför finns runt ett hundratal vänner och bekanta som de inte står lika nära.

– Vänskaper går upp och ner i intensitet. Många är man kanske polare med ett tag, sedan blir personen en nära vän, som kanske försvinner bort igen. Det rör sig ju, säger Elsa Billgren.

Hur definierar ni nära vänner?

– Det är människor som man pratar med kontinuerligt och som man känner en längtan till att vilja träffa, säger Sandra Beijer.

– Det är även personer som man inte behöver göra sig till inför. Man kan vara lite krävande med dem och öppna upp sig. Den större kretsen av vänner handlar istället till stor del om att boosta energi och göra roliga saker tillsammans, säger Elsa Billgren.

quotation startMan behöver ha minikonflikter med sina vänner. Det är utvecklande.– Lars-Erik Berg, socialpsykolog.quotation end

Vänner måste till viss del vara lika varandra för att ha en gemensam grund att bygga vänskapen på, enligt Lars-Erik Berg, professor emeritus i socialpsykologi.  Men utöver det är det snarare ett plus om man är olika.

– Man behöver inte alls ha samma åsikter i vardagliga spörsmål. Det är tvärtom nyttigt för vänskapen om man inte har det. Man behöver ha minikonflikter med sina vänner. Det är utvecklande, säger han.

Att ha nära relationer är direkt livsviktigt för oss. Lars-Erik Berg tar äldre kulturer som haft utfrysning som sitt hårdaste straff som exempel.

– Om du inte har någon att spegla dig mot så försvinner den egna identiteten. Du dör psykiskt, går helt och hållet sönder och vittrar bort. De som drabbades av det här begick självmord. Det är så outhärdligt att bli negligerad av andra att man inte kan stå ut med det, säger han.

En period när den egna identiteten är extra bräcklig och det därför är viktigt att ha rätt vänner är de tidiga tonåren, förklarar Lars-Erik Berg.

– Identiteten blir väldigt tilltufsad när man är i 12-13-årsåldern och förändras så markant som person. Då är det extra viktigt att man inte hamnar i dåligt sällskap.

Eva Österberg, professor i historia som bland annat skrivit boken ”Vänskap – en lång historia från 2007, och Lars-Erik Berg, professor emeritus vid högskolan i Skövde. Foto: Natur och Kultur/privat.
Eva Österberg, professor i historia som bland annat skrivit boken ”Vänskap – en lång historia från 2007, och Lars-Erik Berg, professor emeritus vid högskolan i Skövde. Foto: Natur och Kultur/privat.

Sandra Beijer och Elsa Billgrens umgänge med varandra består ofta av att gå långa promenader med långsamt kallnande kaffekoppar i händerna. Att upptäcka nya restauranger, resa eller ha businessluncher.

– Jag kan få ett sms från Elsa med texten, ”Cava om tjugo minuter”. Det är så spontant och det bästa som finns. Elsa är väldigt närvarande. Man blir sedd på ett fint sätt. Det är så enkelt. Och eftersom relationen är så enkel kan man även tala om saker som är svårt i den, säger Sandra Beijer.

Hon och Elsa Billgren beskriver sina vänskapsrelationerna som ett slags intresse, och någonting som de ständigt jobbar med för att underhålla och utveckla.

quotation startEn vänskap som tagit slut kan komma tillbaka igen och sedan räcka hela livet.– Elsa Billgrenquotation end

Båda har varit med om vänskap som bytt form, och i en del fall även tagit slut.

– Ibland kan det nästan bli som 14-åringars vänskap, som kan bli för nära. Det kan leda till att man tappar respekten för varandra, säger Sandra.

– När jag behövt backa, eller någon behövt backa från mig, har vi hamnat i en situation där man inte längre tar hänsyn till varandra. Det har nästan blivit som ett syskonskap, men utan den där urgrundskärleken som man känner för ett syskon. Det har varit sorgligt, för det handlar ofta om människor som man tycker väldigt mycket om. Men man behöver egentligen inte sörja det. Vänskaper är inte alls som kärleksrelationer. Vänskapsrelationer kan blossa, upp, svalna, komma igen… En vänskap som tagit slut kan komma tillbaka igen och sedan räcka hela livet, säger Elsa Billgren.

Många tillbringar mest tid med sina vänner när de är unga. Enligt statistik från SCB umgås vi som mest aktivt med våra vänner när vi är mellan 16-24 år gamla. Då uppger 89 procent att de träffar vänner en eller flera gånger i veckan. Motsvarande siffra för män och kvinnor i övre medelåldern, 55-64 år, är bara 48 procent.

Som ung hittar många fram till de människor som de trivs bäst att umgås med, förklarar Lars-Erik Berg.

– Vänskapen kan då vara en handling som aktivt hjälper en att ”befria sig” från sina föräldrar.

quotation startElsa har varit en rimlig röst i någon sorts orimlighet.– Sandra Beijerquotation end

Sandra Beijer och Elsa Billgren berättar att de båda på flera sätt haft ett tufft år bakom sig, och att de behövt extra mycket stöd av varandra.

– Under det här året har Elsa kommit mig ännu närmare. Hon har varit en rimlig röst i någon sorts orimlighet. Hon har flera gånger sagt: du måste komma ihåg att du kan prata med mig, du måste komma ihåg det, säger Sandra Beijer. 

Samtidigt blir inte bara de jobbiga stunderna lättare med någon vid sin sida, utan även de lyckliga stunderna bättre, poängterar de.

– När man får barn och det plingar till i telefonen av de nära vännerna som vill träffa barnet och vill vara med. Det gör att ögonblicket blir mycket mer rikt. Jag vill ha vänner att dela starka saker med. Då känner jag mig rik och lycklig. Oavsett om det är bra eller dåliga saker, säger Elsa Billgren.

Hon och Sandra Beijer brukar fantisera om en pensionärstillvaro ihop på Rivieran, komplett med kryddigt vin, stora hattar och hundar.

– Vi har alltid haft långtgående planer för vår vänskap. Jag hoppas att vi fortsätter vara våra egna individer, men bredvid varandra, vilket gör allt så mycket härligare. Och att vi köper ett stort hus på Rivieran, säger Elsa Billgren.

–Exakt. Lyfta varandra, och att vi blir tillräckligt rika för ett ”chateau”, fyller Sandra Beijer i.

pil
Kort om Billgren & Beijer

Namn: Elsa BillgrenÅlder: 31Bor: Södermalm i StockholmGör: Driver en egen blogg, har haft en rad programledaruppdrag och hyr ut vintagebröllopsklänningar. Har skrivit böckerna ”Elsa Billgrens vintage” och den skönlitterära ”Man kan vinka till varandra från balkongerna”

Namn: Sandra BeijerÅlder: 33Bor: Södermalm i StockholmGör: Driver bloggen ”Niotillfem”. Är utbildad copywriter och har skrivit böckerna ”Det handlar om dig” och ”Allt som blir kvar”

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro