ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elsäkerhetsverket varnar: Lamporna kan ge dödlig stöt

Alva Forsberg Fierro · 19 Okt 2015
Uppdaterad 20 Okt 2015

Foto: Jula


Två av butikskedjan Julas lampmodeller kan utgöra en livsfara för små barn. Nu varnar Elsäkerhetsverket för de nya trendiga glödlamporna. – De utgör en farlig risk, säger Martin Gustavsson på avdelningen för produktsäkerhet.

klar

Artikellänk är kopierad

De oskyddade glödlamporna blir allt trendigare. Men som konsument gäller det att noga titta på hur de är utformade för att inte riskera att få sig en dödlig stöt. 

När Anders Sundberg, 54, från Göteborg gick runt på Julas lampavdelning väckte två lampfötter hans uppmärksamhet. Modellerna – som just nu marknadsförs i Julas kampanjbroschyr – heter Anslut och består av en betongliknande lampfot med en oskyddad glödlampa. 

Eftersom modellerna saknar lampskärm kan man lätt kan komma åt strömförande delar i sockeln om man skruvar av glödlampan. Dessutom är sockeln lågt placerad vilket ökar risken för att få i sig ström.

– Som engagerad förälder reagerade jag när jag såg dem i butiken. Jag hoppas verkligen att Jula drar tillbaka produkterna från marknaden så att de inte riskerar att skada eller döda ett barn, säger Anders Sundberg till Metro och tillägger: 

– Ett litet barn skruvar väldigt lätt av lampan och kommer snabbt åt sockeln. Det räcker med att man kommer ner 5-6 millimeter med fingret i sockeln för att råka ut för en dödlig stöt, det kan sluta väldigt illa, säger Anders Sundberg som nu har anmält modellerna till Elsäkerhetsverket. 

►LÄS MER: Många nattladar trots farlig brandrisk 

Martin Gustavsson tar emot felanmälningar av produkter på Elsäkerhetsverket. De tar årligen emot några fall där sockeln på lampan är felaktigt utformad, oftast är den för kort vilket gör man lätt kommer åt sockeln när man skruvar i en lampa. 

– Det utgör helt klart en farlig risk. Stoppar man i fingret mellan sockeln och glödlampan kan man få i sig 30 volt och då kan man faktiskt dö. Om lampan slutar fungera men man tror att den är avstängd är det också lätt hänt att man kommer åt sidan av sockeln och har man otur så kan man få sig en rejäl stöt, säger han. 

Metro har sökt Jula för en kommentar.

►LÄS MER: Därför ska du alltid dra ur laddaren när du laddat klart

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro