ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elsie, 26, tog läkarexamen i Syrien: Nu vill jag jobba

metro · 16 Dec 2015
Uppdaterad 16 Mar 2016

Efter flykten – en artikelserie där du får möta människorna bakom siffrorna och läsa om deras väg in i det nya livet. Metro har samlat korta berättelser från de som flytt krigets Syrien – om viljan att leva och utvecklas i ett nytt land.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Gustav Gräll

”I Sverige är det brist på läkare, men det är ändå väldigt svårt att hitta en praktikplats. Man studerar ju i sex år och har en dröm om att få jobba som läkare när man är klar.” 

Elsie, 26, från Hasakeh.

Jag trodde aldrig att jag skulle bli tvungen att lämna mitt hemland, det känns fortfarande jättekonstigt när man läser om att det är krig i Syrien. Det blev en verklighet först när vi inte längre visste om vi skulle överleva dagen. För varje dag som gick hade man bara tur om man fortfarande var vid liv. Nu lever jag i säkerhet i Sverige sedan två år tillbaka.

Jag har precis fått mitt första jobb på Rädda barnen, som samtalsstödjare för ensamkommande barn. Vi hjälper dem med rådgivning och praktisk hjälp vid till exempel kontakt med polis, BUP eller socialtjänsten om de far illa eller om de bara behöver någon att prata med.

Eftersom jag är nyexaminerad läkare har jag också sökt jobb som undersköterska, men det är svårt att få jobb inom vården. Dels för att min utbildning inte blivit översatt och godkänd än. Men också för att jag är ny här och saknar kontakter som kan hjälpa mig att få in en fot på arbetsmarknaden.

I höst ska jag skriva ett teoretiskt prov som krävs för att jag ska få min läkarlegitimation här, sedan ska jag göra praktik. I Sverige är det brist på läkare, men det är ändå väldigt svårt att hitta en praktikplats. Man studerar ju i sex år och har en dröm om att få jobba som läkare när man är klar. Den drömmen tänker jag inte ge upp.

När man startar sitt liv i ett nytt land förlorar man en bit av sig själv. Och det är lätt att bli frustrerad när man måste vänta länge för att få sin utbildning godkänd, att man inte kan få jobba direkt. Men det går inte att stressa fram, man får ta dagen som den kommer. Jag saknar Syrien varje dag, men som det ser ut nu kommer jag förmodligen inte att flytta tillbaka. Efter tio år i ett nytt land har jag jobb, kanske familj och har byggt upp mitt liv på nytt här. Då är det svårt att börja om från noll igen.

►LÄS MER: Roger, 25: "Fick frågan om vi syrier bor i öknen"

►LÄS MER: Ekonomen Emy, 25, flydde från kriget i Syrien: "Började från noll igen"

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro