ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elva åkommor som kan drabba ditt barn – då du måste vabba

Maja Schiöler · 3 Okt 2018
Uppdaterad 11 Jun 2019

Barnet är hängigt och har feber. Då är det helt klart läge att vara hemma och mysa framför tv:n. Men när är det okej att låta barnet gå till förskolan? Och vilka sjukdomar är lätta att förväxla? Metro reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Feber

Symtom: Barnet har 37,5 grader celsius i morgontemperatur 38 grader celsius eller mer och allmäntillstånd är påverkat.Orsak: Barnet har en virus- eller bakterieinfektion och feber är kroppens sätt att försvara sig.Tänk på: Se till att barnet dricker ordentligt, ge barnet vätskeersättning om det är svårt att få in barnet mat och dryck.Ska barnet vara hemma från förskolan? Ja, barnet ha en feberfri dag hemma och vara pigg nog att leka en hel dag innan det är dags att gå tillbaka till förskolan, enligt Socialstyrelsens bok ”Smitta i förskolan – en kunskapsöversikt”

Vinterkräksjuka/magsjuka/diarré

Symtom: Barnet kräks och/eller har diarré. Barnet kan också må illa, ha ont i magen, vara trött och ha dåligt med ork. Feber och ingen matlust är också vanligt. Sjukdomsförloppet sker snabbt och kräkningarna pågår oftast bara ett par dygn, medan diarrén kan vara mer långvarig.Oroliga föräldrar kan förväxla det med: Ofta kommer symptomen så akut att det är svårt att missta sig. Men om barnet varit utomlands och har diarré är det viktigt att kontakta sjukvården för att utesluta allmänfarlig sjukdom, som exempelvis salmonella, som då måste anmälas enligt smittskyddslagen. Barn kan också under perioder ha diarré utan att det är något fel, det kallas småbarnsdiarré. Diarré kan också vara ett symtom på födoämnesallergi.Ska barnet vara hemma från förskolan? Ja, barnet ska ha två symtomfria dygn innan den får gå tillbaka till förskolan. Föräldrar, syskon och anhöriga som är friska behöver inte stanna hemma i förebyggande syfte.

Ögoninflammation

Symtom: När barnets ögon är kletiga av gult sekret och den har ihopklibbade ögonlock på morgonen är det en tydlig signal för ögoninfektion. Insidan av ögat kan vara rött och ögonlocket svullet.Oroliga föräldrar kan förväxla det med: : Irriterade ögon som inte smittar eller en allergisk reaktion som beror på exempelvis pollen eller pälsdjur.Ska barnet vara hemma från förskolan? Ja, så länge det kommer var ur ögonen som behöver torkas bort flera gånger om dagen även om hen mår bra i övrigt.

Öroninflammation smittar i regel inte. Foto: Pexels
Öroninflammation smittar i regel inte. Foto: PexelsFoto: burst

Öroninflammation

Symtom: Plötslig öronvärk ofta i kombination med feber och förkylning. Det är vanligt att barnet får ont i öronen när barnet lagt sig för kvällen. Ibland spricker trumhinnan på grund av varbildning från mellanörat. Öroninflammation kan orsakas både av virus och bakterier.Ska barnet vara hemma från förskolan? När barnet är feberfritt och orkar delta i verksamheten kan den gå tillbaka till förskolan eller annan barnomsorg. Öroninflammation smittar inte.

Höstblåsor

Symtom: Virusblåsor i munnen som kan vara väldigt smärtsamma och göra att barnet inte vill äta. Blåsorna kan även uppträda i handflator och under fötterna. Feber och illamående. Vissa barn får inga symptom alls.Oroliga föräldrar kan förväxla det med: : Vattkoppor, svinkoppor, munsår, scharlakansfeber, tredagarsfeber. Socialstyrelsen uppger även att munsår, även kallade förkylningsblåsor ibland förväxlas med höstblåsor.Ska barnet vara hemma från förskolan? Barnets allmäntillstånd avgör om hen ska vara hemma. Eftersom vissa barn som får höstblåsor inte får några symtom alls så förs smittan vidare på förskolan även om barn med symtom stannar hemma.

Vattkoppor är en virussjukdom som ger kliande blåsor.
Vattkoppor är en virussjukdom som ger kliande blåsor.Foto: Shutterstock/IBL

Vattkoppor

Symtom: Virussjukdomen ger små vätskefyllda blåsor över kroppen. Det brukar börja på huvudet, sedan bålen och sist händer och fötter. Blåsorna kan finnas i hårbottnen, i munnen och de yttre könsorganen. Barn som kliar sig mycket kan få en bakterieinfektion i blåsorna, då kan barnet behöva behandlas med antibiotika.Oroliga föräldrar kan förväxla det med: Höstblåsor, svinkoppor och andra sjukdomar med utslag.Ska barnet vara hemma från förskolan? Ja. Barnet är smittfritt när blåsorna/skorporna torkat in. Allmäntillståndet får avgöra när barnet är redo att gå tillbaka till barnomsorgen.

Svinkoppor – impetigo

Symtom: Bakterieinfektionen ger gula såriga utslag runt näsa och mun, på fingrar armar, bål och ben. Utslagen gör inte ont och kliar inte. Utslagen orsakas av streptokock-bakterier.Oroliga föräldrar kan förväxla det med: Vattkoppor, höstblåsor, andra hudinfektioner orsakade av virus eller bakterier.Ska barnet vara hemma från förskolan? Ja. Så länge såren vätskar sig ska barnet vara hemma på grund av att det är oerhört smittsamt.

Förkylning

Symtom: Snuva, nästäppa och nysningar är vanliga symptom för förkylningsvirus, som räknas som den vanligaste infektionen hos barn. Ont i halsen, hosta och heshet är andra symptom. Barnet kan också ha huvudvärk och feber.Oroliga föräldrar kan förväxla det med: Bakterieinfektioner, exempelvis streptokocker.Ska barnet vara hemma från förskolan. Om barnet har haft feber ska hen ha ett feberfritt dygn och orka med en dag på förskolan som kan innehålla lek, skoj och många timmars utevistelse.

Influensa

Symtom: Influensavirus ger feber som kommer snabbt med frossa, ibland kräkningar, torr hosta, muskelvärk och lite snuva. Små barn blir inte lika sjuka som vuxna och är ofta de första för säsongen som utsätts för influensavirus.Oroliga föräldrar kan förväxla det med: Förkylning, streptokockinfektion.Ska barnet vara hemma från förskolan? Barnets allmäntillstånd avgör om den ska vara hemma.

Streptokockinfektion

Symtom: Bakterieinfektion av streptokocker kan ge många olika symtom. Feber, halsont och rödprickiga utslag är vanliga. Det finns flera olika former av streptokockbakterier. Halsfluss som ger feber, och stora svullna vitprickiga halsmandlar är en form av streptokockinfektion. scharlakansfeber som utöver halsfluss ger smultronliknande tunga, och småprickar på armar, ben och bålen en annanOroliga föräldrar kan förväxla det med: Förkylning, influensa, andra virusinfektioner som sätter sig i halsen.Ska barnet vara hemma från förskolan? Ja. Barnet kan återgå till förskolan efter två dagars antibiotikabehandling och om barnet orkar delta i verksamheten.

Femte sjukan

Symptom: Virussjukdomen femte sjukan smittar genom droppar när det smittade barnet nyser eller hostar. Det börjar med utslag på kinderna som sprider sig, framför allt till ben och armar. Trötthet, feber, diarré och ont i kroppen är andra symtom.Oroliga föräldrar kan förväxla det med: Andra infektioner med utslag.Ska barnet vara hemma från förskolan? Japp, så länge barnet har feber eller mår dåligt. Barnet kan gå tillbaka efter ett feberfritt dygn, även om utslagen är kvar.

Källor: Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, 1177, Region Östergötland.

pil
Att tänka på om ditt barn är sjukt

• Ibland måste barnet vara hemma för att stoppa spridningen till andra, som exempelvis för vinterkräksjuka.

• Annars är det hur barnet mår som ska avgöra. Är inte barnet tillräckligt piggt för att klara en hel dag på förskolan, låt den vara hemma.

• Vissa förskolor har andra bestämmelser för när barnen ska vara hemma. Hör alltid med din förskola vad som gäller.

• Ring sjukvårdsupplysningen på 1177 för att fråga om hjälp.

• Vid akuta tillstånd, som andnöd eller om barnet är okontaktbart eller inte fått i sig vätska, ring 112.

•  Mer information om sjukdomarna går att hitta i Socialstyrelsens  ”Smitta i förskolan – En kunskapsöversikt” från 2008

• På 1177, finns information om alla nämnda sjukdomar, samt många många fler. ”Infektioner hos barn – smittguide”, är en bra sida att börja på.

klar

Artikellänk är kopierad

Maja Schiöler
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro