ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elva kända låtar du kanske inte visste är covers

Natalie Demirian · 12 Dec 2018
Uppdaterad 12 Dec 2018
Michael Jackson och Aretha Franklin.

Michael Jackson och Aretha Franklin. Foto: Getty Images


Att Whitney Houstons I will always love you” ursprungligen är Dolly Partons låt har du säkert koll på. Men visste du att även de här elva låtarna är covers?

klar

Artikellänk är kopierad

”Torn” – Natalie Imbruglia

Det var med ”Torn” som Natalie Imbruglia slog igenom år 1997. Men låten släpptes först av Ednaswap, två år tidigare.

”It’s my life” – No Doubt

En av No Doubts mest kända låtar är en cover på Talk Talks originallåt från 1984.

”Girls just wanna have fun” – Cyndi Lauper

Cyndi Laupers låt från 1983 skrevs om till ett kvinnligt perspektiv, men originalet skrev och spelades in av en kille, amerikanske artisten Robert Hazard, fyra år tidigare.

”Respect” – Aretha Franklin

Aretha Franklins ikoniska hit räknas ofta till en av de bästa låtar genom tiderna. Men visste du att låten är en cover på Otis Reddings originallåt från 1965, två år innan Aretha Franklin släppte sin version? Originalet saknar dock Arethas klassiska ” R-E-S-P-E-C-T”.

“Valerie” – Mark Ronson feat. Amy Winehouse

Mark Ronson och Amy Winehouse version av ”Valerie” år 2007 blev mer framgångsrik än originalet av indierock-bandet The Zutons, som släpptes året innan.

”All by myself” – Céline Dion

Vem har inte skriksjungit med till Céline Dions mäktiga stämma i den här powerballaden från 1996? Originalet skrevs och framfördes dock redan 1975, av Eric Carmen.

”I turn to you” – Christina Aguilera

Christina Aguileras version av ”I turn to you” på hennes debutalbum blev en av hennes första hits, men originalet gjordes av r’n’b-gruppen All-4-One och var med på soundtracket till filmen ”Space jam”.

My prerogative” – Britney Spears

Den här Britney-låten, med den oförglömliga videon där hon dansar på en Porsche i en pool, är en cover på Bobby Browns låt från 1988. Melodin i Britneys version är dock rätt annorlunda från originalet, och en del av texten har skrivits om.

”Killing me softly with his song” – Fugees

Den här klassikern släpptes först av Lori Lieberman år 1971, och blev en hit när Roberta Flack gjorde en cover på den två år senare. Fugees blåste sedan nytt liv i låten i mitten av 90-talet.

”Without you” – Mariah Carey

Mariah Careys mäktiga powerballad är en cover på Badfingers originallåtfrån 1970.

”Who’s lovin’ you” – The Jackson 5

Den här Motown-låten skriven av William ”Smokey” Robinson spelades först in till hans grupp The Miracles, år 1960. Sedan dess har mängder av covers gjort av låten, men den mest kända är The Jackson 5:s version.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro