ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elvira, 8, vill att Sverige slutar med vapenexport – kritiserar Löfven

Ida Gustafsson · 12 Jan 2016
Uppdaterad 13 Jan 2016
Elvira Nyström Rahbek i Uppsala oroar sig för att det ska bli krig i och med att Sverige säljer vapen till andra länder, som till exempel artillerisystemet Archer från Bofors på bilden, så hon skrev ett brev till statsministern. 

Elvira Nyström Rahbek i Uppsala oroar sig för att det ska bli krig i och med att Sverige säljer vapen till andra länder, som till exempel artillerisystemet Archer från Bofors på bilden, så hon skrev ett brev till statsministern.  Foto: BAE Systems Bofors/Regeringskansliet


Elvira Nyström Rahbek, 8, kräver i ett brev till Stefan Löfven att Sverige slutar med vapenexport. Men statsministerns svar om att länder har rätt att försvara sig går inte hem: Jag tyckte det var sådär”, säger hon till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

I början av november oroade sig Elvira Nyström Rahbek i Uppsala för den svenska vapenexporten. Så hon tog fram sitt brevpapper och skrev ner sina tankar till statsministern. 

”Tycker att ni ska sluta att selga vapen till andra lender. Jag är alltid räd att de ska bli krg så snäla sluta att sälga vapen, från elvira”

Åttaåringen berättar för Metro att hon tänkt på saken ”ganska länge” innan hon bestämde sig för att skriva brevet. Strax innan jul skrev statsministern ihop ett svar till henne. Han berättar att varje land har rätt att försvara sig med militärer som har vapen. ”Det är tillåtet att sälja en del av vapnen, men när Sverige säljer vapen är vi väldigt noga med att bara sälja till länder som är godkända av oss.”

Sen skriver han vidare att hon inte ska vara rädd för att det ska bli krig eftersom regeringen arbetar för att Sverige ska vara en stark röst i världen för fred. 

Men hans förklaring gick inte hem hos Elvira:

– Jag tyckte att det var lite, sådär, tyckte jag. För han förklarade inte riktigt. Han förklarade inte varför vi sålde vapen och varför vi inte kunde sluta sälja vapen, säger hon till Metro. 

Elvira Nyström Rahbek
Elvira Nyström RahbekFoto: Noomi Nyström Rahbek
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro