ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Emelie, 25, är polyamorös: Vem har sagt att den monogama normen är den ultimata sanningen”

Filip Häggberg · 4 Jun 2017
Uppdaterad 4 Jun 2017
Enligt Emelie Blad är kommunikation och tydlighet viktigt i polyamorösa relationer.

Enligt Emelie Blad är kommunikation och tydlighet viktigt i polyamorösa relationer. Foto: Privat


Emelie Blad är polyamorös och har haft flera relationer med olika personer på samma gång. Förståelsen för polyamorösa har ökat – men det kan fortfarande bli bättre, menar hon. Folk säger att kärleken inte är äkta och att det är oseriöst”.

klar

Artikellänk är kopierad

När Emelie Blad, 25 år, bodde i Paris hade hon en partner som var kvar i Sverige. Det var svårt för dem båda – bägge hade starka behov av närhet, intimitet och trygghet.

Då bestämde de sig för att börja träffa andra människor, men ändå vara kvar i relationen.

– Vi tyckte att det var dumt att beröva varandra från att känna någonting och må bra. Varför ska vi begränsa oss från att träffa andra människor när vi har tydliga behov för det, tänkte vi, säger Emelie Blad till Metro.

När Emelie började med sin polyamorösa livsstil, att ha flera kärleksförhållanden samtidigt, märkte hon fort att känslorna för sina partners växte.

– Jag kände en starkare trygghet för var och en, som litade på att jag vårdade alla relationer. Jag insåg att det går att älska flera personer samtidigt, och att få utlopp för alla mina känslor, säger hon och fortsätter:

– Känslor är inte en konsumtionsvara, det är något som finns i oändlighet och inte tar slut.

Svartsjuka kom aldrig in i bilden?

Jag upplevde inte det. Alla förhållanden har olika faser. Ibland kunde jag vara jätteförälskad i en partner och vilja kramas och pussas med den hela tiden, en annan hade jag en mer trygg relation med, och där behövdes inte samma bekräftelse. Om inte kommunikationen stämmer kan det säkert bli ett problem, men inte så länge du är öppen och ärlig och visar att du älskar alla dina partners.

Emelie tycker att förståelsen för polyamorösa har ökat på senare år, efter att det uppmärksammats mer offentligt. Men hon har hört många röster som är kritiska till att inte leva monogamt, i tvåsamhet.

– Det är många som har sagt att det är omöjligt att älska flera personer, att det jag känner inte är äkta. Andra har sagt att jag är oseriös, att jag leker och inte respekterar personerna jag är med.

Vad har du svarat då?

Vem har sagt att den monogama normen är den ultimata sanningen? Hur kan de veta hur jag känner? Det är bara jag ska som kan känna mina känslor.

Men bortom kritiken har Emelie också fått positiva reaktioner när hon berättat om livet som polyamorös.

– Vissa har sagt att de skulle vilja testa att leva på samma sätt. Det är det som har varit starkast för mig, att bidra med ett perspektiv som inte alla tänkt på. Om de testar kanske de inser att det är sättet de mår allra bäst på.

I dag lever Emelie i tvåsamhet med en pojkvän. Den relationen är baserad på bådas välmående, berättar hon.

– Så länge tvåsamhet är vad vi mår bäst av kommer det att vara så. Polyamori har lärt mig att aldrig offra kärlek för relationsnormer, och borde vara ett alternativ lika självklart som monogami.

En sak som är säker är att hennes polyamorösa relationer har gett Emelie vänner för livet.

– Jag är vän med och umgås med i princip alla. Tvärtemot har jag inte kontakt med någon från tidigare monogama förhållanden. Det är lättare att hålla kontakten med människor som man varit öppen och tillåtande med, och det är jag tacksam för.

pil
Fakta: Polyamorös

Att vara polyamorös innebär att ha förmågan att känna romantisk kärlek till mer än en person åt gången. För att vara polyamorös krävs inte att man praktiserar det, det vill säga är kär i flera samtidigt, det definierande är att personen som betecknar sig som polyamorös känner att dess kärlek inte behöver vara begränsad till en enda person. Det är också fullt möjligt att vara asexuell och polyamorös, eftersom det handlar om känslor och inte sexuella handlingar.

Källa: Källa: RFSU

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro