ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Emelie stod upp för sin son – nomineras till Svenska Barnidrottspriset

Evelina Pålsson · 29 Dec 2015
Uppdaterad 30 Dec 2015
"Jag hade reagerat oavsett om min son kommit hem och gråtit eller inte eftersom den typen av utmärkelser leder till mobbing" säger Emelie Zonnander.

"Jag hade reagerat oavsett om min son kommit hem och gråtit eller inte eftersom den typen av utmärkelser leder till mobbing" säger Emelie Zonnander. Foto: Privat/Alamy


Julavslutningen med fotbollsklubben knäckte Emelie Zonnanders 12-årige son då tränaren utsett honom till årets joker”. Diplomen fick Emelie att rasa och på grund av hennes agerande har hon nominerats till Svenska Barnidrottspriset.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag skickar i väg min son i finkläder för att han ska ha roligt med laget och så kommer han hem och är helt knäckt, säger Emelie Zonander.

Anledningen till sonens tårar var ett diplom som delats ut under avslutningen.

– Han fick årets joker för att han dykt upp på träningar då och då som gubben i lådan, säger Emelie Zonnander.

Av familjeskäl har 12-åringen inte kunnat vara med på alla träningar och enligt Emelie Zonnander blir det som att sparka på någon som redan ligger.

► LÄS MER: Skäll och könsord vardagsmat i barnidrott

– Jag har inte koll på alla utmärkelser men förutom årets joker var det årets hankatt, som gick till en kille som flirtat med en tjej på en cup, och årets stolpskott, säger Emelie Zonnander.

– Det är förjävligt och jag förstår inte varför andra föräldrar inte har reagerat tidigare, fortsätter hon.

Emelie Zonnander kontaktade tränaren och fick till svar att hon inte skulle ta det så allvarligt och att hon var en dålig fotbollsmorsa. Men Emelie stod fast vid att tränarens beteende var felaktigt och att sådana utmärkelser kan leda till mobbing.

På Facebook delade hon sin åsikt och nu har hon nominerats Svenska Barnidrottspriset. Priset instiftades av Klas Östberg år 2013 och delas ut till personer, klubbar, kommuner eller andra aktörer som på ett konkret sett visat att de står upp för barns rättigheter inom idrotten.

En artikel om Emelies agerande delades i Svenska barnprisets facebookgrupp och efter att ha läst artikeln nominerade Klas Östberg själv Emelie Zonnander till priset. 

– Det är väldigt modigt gjort. Det är inte alla som klarar av att säga ifrån och då blir den här typen av beteende till en kultur som biter sig fast och blir till norm, säger Klas Östberg.

► LÄS MER: Förbjud inte barnen att vinna matcher – porta föräldrarna i stället

När han mejlade Emelie och berättade att hon blivit nominerad trodde hon först att han skickat fel. Men när hon förstod att det kommit helt rätt blev hon glad över att händelsen uppmärksammades och togs på allvar.

– Jag hoppas att det får andra att våga säga ifrån och inte hålla klubben bakom ryggen. Man är skyldig som förälder att reagera när något inte är okej, säger hon.

Vem som får ta emot Svenska Barnidrottspriset avgörs av en jury bestående av Björn Ferry, Anna Haag och Emil Jönsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro