ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Emil äter, sover och lever foto

Jonas Fredén · 15 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

I samarbete med Studentliv.
I samarbete med Studentliv.

Emil Nordin äter, sover och lever fotografi just nu. – Jag har helt och hållet fokus på ubildningen, säger han.Nej, Emil Nordin har inga fasta arbetsdagar. Han läser en bildjournalistikutbildning och går – och bor – på Nordens fotoskola på Biskops Arnö norr om Stockholm.

En del skulle nog säga att han redan är fotograf, eftersom förmågan att ta bra bilder är ett antagningskrav. Och när man som Emil gått två terminer av fem, har flera av eleverna gjort jobb åt stora tidningar. – Man lär sig faktiskt mer av klasskamraterna än av själva utbildningen, säger Emil. Skolan ligger lite avsides på en ö i Mälaren, just för att eleverna inte ska distraheras av annat.

Emil är 20, en av de yngsta, och har så länge han kan minnas varit intresserad av konst och bild.– Det var när jag gick en grundkurs i foto på gymnasiet som jag förstod att jag gillar foto mest som uttrycksmedel, säger Emil.

Undervisningen på Biskops Arnö består oftast inte av att sitta på rad i ett klassrum och lyssna på en lärare. – Vi har till exempel teori om bildbehandling, arkivering eller kamerateknik, men mest handlar det om att utföra projekt, som att ta ett yrkesporträtt eller ett sportfoto. Man brukar få en vecka på sig att bli klar, berättar Emil.

Skolan har ett stort bibliotek med – ofta dyra – fotoböcker att inspireras av. Utbildningen är kostnadsfri men material och resor får man betala själv.– Jag känner att det är en bra utbildning för den nisch jag vill syssla med.

En hel del marknadstänkande ingår också. – Ett av målen med kursen är att man ska ha startat företag innan man går ut, säger Emil, som räknar med att kombinera frilansande med vikariat, i alla fall i början.

Här kan du plugga till fotograf

Bildjournalistik. Biskops Arnö är den enda KY-utbildningen inom bildjournalistik i Sverige. KY betyder kvalificerad yrkesutbildning och är ett alternativ till högskolan.Reklamfoto. En fotograf kan jobba både med reklam och journalistik. En KY-utbildning inriktad på reklamfoto finns på Gamleby folkhögskola. Fler skolor. Mest kända fotoskolan är kanske Högskolan för fotografi, som är en del av Göteborgs universitet. Bildjournalistutbildningen på Mittuniversitetet i Sundsvall har också gott rykte.Kurser. Ansökan till kurserna sker med arbetsprover. Om du gått kurser i fotografi vid studieförbund eller annan folkhögskola är det till stor hjälp vid ansökan. Du behöver också sätta dig in i hur det är att vara skrivande journalist eller copywriter och företagare.

Bra länkar

Om Biskops Arnös bildjournalistikutbildning:Om fotoskolan i Gamleby med inriktning på reklam och magasin:Högskoleutbildningar i fotografi:Högskolan för fotografi och film i Göteborg:Bildjournalistik Sundsvall:Du kan förstås också studera utomlands, om du har råd. Här är ett par exempel från London och New York:

Arbetsförmedlingens översikt och länkar om fotografyrket.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Fredén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro