ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Emil Jensen om sorgen: "Tar aldrig slut"

Gustaf Larsson · 26 Okt 2018
Uppdaterad 26 Okt 2018
Den gemensamma galningen Emil Jensen ger sig ut på vägarna.

Den gemensamma galningen Emil Jensen ger sig ut på vägarna. Foto: Adrian Recordings och Joel Nilsson


Poeten och artisten Emil Jensen är i höst aktuell med både en bok, ett album och en nyskriven scenföreställning. För Metro ger han sin syn på makt, yttrandetrygghet och konsten att trösta genom musik. Det säkraste är att inte sparka över huvud taget”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

”För att han med stor omsorg och ömsint allvar använder de rimmade ordens kraft till att både trösta, roa och oroa”, löd motiveringen när poeten, artisten och numera författaren Emil Jensen förra året fick ta emot Evert Taube-stipendiet.

Att trösta, säger Emil Jensen, handlar om att hitta det gemensamma.

– Kanske är popmusikens främsta roll att förmedla att man inte är ensam om att känna sig ensam. För min del har det varit så att musik som har tröstat mig har inte varit någon munter musik. Det har snarare varit melodier och texter som har tillåtit mig att rasa ner i någonting under några minuter.

quotation startDäremot ska man inte ha några illusioner om att man slutar sakna en personquotation end

Just sorg är Emil Jensen inte främmande för att skriva om. Hans syster Annas död har han behandlat i såväl låttexter som sommarprat.

– När man sörjer människor som försvinner ur ens liv är det en process som aldrig tar slut, men man kan samtidigt bygga upp ett lyckligt liv, som efter hand tar större plats än sorgen. Däremot ska man inte ha några illusioner om att man slutar sakna en person. Det tror jag inte att man vill.

Emil Jensens turné ”En gemensam galning” gör 17 stopp i höst. Foto: Adrian Recordings
Emil Jensens turné ”En gemensam galning” gör 17 stopp i höst. Foto: Adrian Recordings

Utgår från vardagsdetaljer

I sina texter, de enligt Taube-juryn tröstande, roande och oroande, riktar han även ljus på de små detaljerna i vardagen. Ett kapitel i boken “Vad var det jag sa?”, behandlar bland annat fenomenet nyvakenhet.

– Jag tycker alltid det är bra att utgå från sådana små händelser som alla kan relatera till. Är man då väldigt specifik i sina detaljer brukar det också vara lättare att kommunicera med andra. Genom specifika detaljer kan man öppna upp de allra största frågorna.

Du har nyligen myntat ett nytt ord – yttrandetrygghet. Berätta om det.

– När vi pratar om yttrandefrihet nuförtiden är det väldigt mycket fokus på vad man får säga och hur långt får man gå. Det är lite enkelspårigt fokus som har jag velat vidga. Idén med demokrati är att så många som möjligt ska kunna uttrycka sig. Och inte bara kunna och få – utan också känna en trygghet som får en att vilja göra det.

Apartheid-motstånd gav politisk mersmak

Sedan barnsben har Emil Jensen haft ett politiskt intresse. Som 11-åring engagerade han sig mot apartheid-rörelsen i Sydafrika, då fick han erfara hur ett engagemang kan ge utdelning.

– Även om det inte berodde på mig så var jag en del av en rörelse där jag kunde se en förändring. Men mitt politiska intresse har nog alltid funnits där. När jag var liten hade jag en affisch från den anarkistiska Fem i tolv-rörelsen där det stod: ”Även om jorden skulle gå under i morgon skulle jag fortfarande plantera ett träd i dag”.

Han fortsätter:

– Det citatet har jag alltid haft med mig för att inte bli politiskt deprimerad. Det uppstår alltid något magiskt hoppfullt i samma stund som vi går från tanke till handling.

Ger sig ut på vägarna

I scenföreställningen ”En gemensam galning” kommer Emil Jensen, bland mycket annat, behandla temat makt. Om hur man lätt glömmer bort att alla relationer har en maktstruktur.

– Jag tror att väldigt många ser sig själva sin underdogs, eftersom vi alltid är underdogs i förhållande till vissa. Det är lätt att som artist tro att jag alltid sparkar uppåt, men jag tror att det är viktigt att ha lite koll på sig själv där för att inte sparka nedåt. Det säkraste är att inte sparka över huvud taget.

pil
Trippelaktuell

Namn: Emil JensenÅlder: 44 årFrån: Hjärup, SkåneGör: Artist, poet och radiopratareAktuell med: Föreställningen “En gemensam galning”, ett album med samma namn och boken “Vad var det jag sa?” med samlade radiotexter.

pil
Turnéstopp

2 november Göteborg, Stora teatern

3 november Göteborg, Stora teatern

4 november Göteborg, Stora teatern

7 november Vara, Vara konserthus

15 november Stockholm,  Södra teatern

16 november Stockholm,  Södra teatern

17 november Stockholm,  Södra teatern

18 november Stockholm,  Södra teatern

22 november Stockholm,  Södra teatern

23 november Stockholm,  Södra teatern

24 november Stockholm,  Södra teatern

25 november Stockholm,   Södra teatern

29 november Stockholm,  Södra teatern

30 november Stockholm,  Södra Teatern

1 december Umeå, Idunteatern

7 december Malmö, Malmö Live

8 december Malmö, Malmö Live

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro