ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Emilia, 15: Straffa inte oss ungdomar för att vuxna inte sköter sig på nätet

Metro · 29 Jan 2016
Uppdaterad 29 Jan 2016

Foto: Montage/Privat/All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

Jag anser inte att en åldersgräns på 16 år på sociala medier är rimligt för fem öre. Jag förstår idén med en gräns, med tanke på alla skumma människor där ute, och alla självmord som begås på grund av näthat, men då tycker jag att 13 år är en sundare gräns. Man kan inte stänga ute 13-, 14- eller 15-åringar från sociala medier. Det går inte. Sociala medier är en stor del av ungdomars liv och fritid, och om vi tar lilla mig som exempel så träffar jag och pratar med mina kompisar, även utanför Göteborg där jag bor, hur ofta jag vill. Och jag är social även när jag sitter inne ensam på mitt rum. Min bästa vän hade jag inte känt om det inte vore för sociala medier, och mitt liv hade varit så mycket fattigare utan henne.

► LÄS MER: Regeringen: "Nu införs åldersgräns på sociala medier"

Nu sitter det säkert ett flertal föräldrar där hemma och tänker: ”Men hur ska du ens veta att det är dina kompisar du pratar med? Det kanske egentligen är en pedofil eller någon som vill ha reda på din adress och hitta dig och utföra hemska handlingar som jag inte ens vill föreställa mig vad det kan vara! Och tänk på allt näthat? Det inträffar så fruktansvärda saker när man kan vara anonym! Femtonåringar och under är för unga för att förstå.”

Ja. Det är delvis sant. Men samtidigt är det föräldrars ansvar att förklara för sitt barn varför hen borde vara försiktig med var hen ger ut sitt namn eller sin adress. Det är precis lika viktigt som att förklara för barnet att inte följa med vem som helst hem som man stöter på på stan. Jag är ganska säker på att en trettonåring kan förstå att personen som hatar på en är anonym och därför bara kan kasta ut sig skit utan konsekvenser, bara att föräldern berättar det för personen.

Nu ska jag ger er en liten tankeställare – varför är det OFFREN som ska drabbas av detta? Som om det är deras egna fel att hat finns och att skumma människor hittar ens adress eller ber om nakenbilder? Varför försöker vi inte att hindra de obehagliga människorna från att ta sig ut på nätet, eller att anmäla personen som knivhotade flickan på Instagram? Jag förstår att det är snäppet svårare. Men jag tycker inte att det är rätt att straffa offren.

► LÄS MER: "Vi får inte låta rasisterna på nätet stå oemotsagda"

Jag som femtonårig youtuber fattar att jag måste ta det hat jag får på Youtube med en nypa salt, för det finns och kommer alltid finnas människor som ska hitta något att störa sig på och finner det nödvändigt att tala om det för mig. Ofta handlar det inte ens om personen som får skiten, utan de flesta haters skriver hat på grund av att de själva mår dåligt psykiskt och måste ta ut det på andra. Det är just detta som föräldrar har i uppdrag att förklara för sina barn – för det är verkligen inte lätt att inte ta åt sig, men förstår man varför de hatar på en så blir allt helt plötsligt mycket enklare.

Som sagt, jag är 15 år. Jag hänger mycket på sociala medier samtidigt som jag förstår konsekvenserna och vad som kan hända. Varför ska inte jag kunna använda mig av det? Jag ser ingen anledning.

Emilia, 15 år

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro