ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Emilio, 3, ville måla prinsessor – boken var för tjejer”

Filip Häggberg · 29 Mar 2017
Uppdaterad 29 Mar 2017
Boken som Emilio, till vänster, ville ha var för tjejer.

Boken som Emilio, till vänster, ville ha var för tjejer. Foto: Privat


Natalia Lupicki besökte en Hemköpsbutik med sina två barn för att köpa en målarbok till sonen Emilio. Målarboken som Emilio ville ha var för tjejer”. ”Det är vidrigt att barnen får en stämpel på sig för vad de ska köpa”, säger Natalia.

klar

Artikellänk är kopierad

Emilio, 3 år, var hängig, så hans mamma Natalia ville muntra upp honom och lovade att köpa en målarbok. Tillsammans åkte de med Emilos syster till Hemköp i Huvudsta.

Emilio tycker om att rita prinsessor, och hittade en målarbok full med prinsessor, blommor och smycken. På den rosa framsidan stod det ”The Girls Colouring Book”.

– Jag förklarade för honom att det stod att boken var för tjejer, så han frågade mig om han fick rita i den ändå. Men till slut ville han inte, säger Natalia Lupicki till Metro.

I boken till vänster fanns det verktyg, flygplan och fotbollar att måla. I den till höger prinsessor, smycken och blommor.
I boken till vänster fanns det verktyg, flygplan och fotbollar att måla. I den till höger prinsessor, smycken och blommor.

Bredvid den rosa boken fanns en likadan – men den var blå och hette ”The Boys Colouring Book”. I den fanns det varken prinsessor eller smycken, men fullt av verktyg, flygplan och fotbollar.

– Det är vidrigt att få en stämpel på vad man ska köpa till sina barn. De ska få välja själva, inte bli tilldelade saker efter vad normen säger, säger Natalia Lupicki.

I förskolan brukar Emilio klä sig i klänning.

– Han vågar göra det fortfarande, trots att han får gliringar för det, vilket jag tycker är absurt. Men om samhället säger att pojkar inte får måla prinsessor, eller ha på sig klänningar, kan det så klart påverka honom.

Hemköps pressansvarige Elin Jarl menar att inköpen av böckerna var en engångsförseelse från den enskilda butiken.

”Vi på Hemköp vill inte förstärka stereotypa könsroller, särskilt inte för barn. De här målarböckerna har köpts in av en enskild butik och vi plockar nu direkt bort dem från hyllan. Vi tar till oss av den här händelsen och ska se över hur vi köper in varor riktade till barn framöver”, skriver hon i ett mejl till Metro.

I videon nedan kan du själv se de olika innehållen i böckerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro