ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Emils mamma: "Det är fruktansvärt"

Leif Oldenburg · 11 Apr 2013
Uppdaterad 11 Apr 2013
Emils mamma: "Det är fruktansvärt"

Emils mamma: "Det är fruktansvärt" Foto: Urban Brådhe


Den 52-årige SOS-sjuksköterskan handlade visserligen oaktsamt – men det är inte bevisat att det orsakade 22-årige Emil Linnells död en januarinatt 2011.

klar

Artikellänk är kopierad

Den är innebörden i Svea hovrätts dom som friar sjuksköterskan på alla punkter.

– Det är fruktansvärt. Min son är död och ingen bär ansvaret. Och det ska jag leva med resten av mitt liv, säger Emils mamma Eva Linnell Vassilakis till Metro.

Gårdagens dom innebär att hovrätten går på samma linje som tingsrätten. Även den lägre rättsinstansen friade sjuksköterskan för grovt vållande till annans död med samma motivering som hovrätten: Sjuksköterskan agerade visserligen fel, men det är inte bevisat att Emil Linnell hade överlevt om han hade fått en ambulans i tid.

I hovrätten hade åklagaren lagt till en alternativ åtalspunkt, nämligen framkallande av fara för annan.

Men även där resonerar hovrätten på samma sätt som vid den allvarligare åtalspunkten. Det är inte bevisat att Emil Linnells livsfarliga situation hade kunnat undanröjas om sjuksköterskan larmat en ambulans i tid, skriver hovrätten.

– Det måste vara fel på lagstiftningen. I ett annat land hade alla blivit dömda, från högsta chefen ner till sjuksköterskan som tog emot Emils larmsamtal, säger Eva Linnell Vassilakis.

Samtidigt som hovrätten friar 52-åringen på båda åtalspunkterna skriver man att sjuksköterskan handlat grovt oaktsamt. Efter händelsen fick sjuksköterskan sparken. 

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro