ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Emma, 23: "Första amningen efter ingreppet var som en befrielse"

Åsa Larsson · 30 Aug 2016
Uppdaterad 12 Dec 2016
”En läkare konstaterade att Elvira hade för kort läppband, men det hade enligt honom inget med amningen att göra”, säger Emma Jonsson.

”En läkare konstaterade att Elvira hade för kort läppband, men det hade enligt honom inget med amningen att göra”, säger Emma Jonsson. Foto: Montage/TT/Privat


Emma Jonsson, 23, från Falköping fick kämpa i motvind för att få hjälp med dotterns korta tung- och läppband – något som gjorde att hon inte kunde amma ordentligt och även gjorde att hon fick väldigt ont. "Det finns en stor kunskapslucka", säger amningsexperten Ann Tiits.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Tiits
Ann TiitsFoto: Privat

Emmas dotter Elvira föddes i april och hade redan från början svårt att få grepp om bröstet när hon skulle amma. De använde amningsnapp men flickan gick inte upp i vikt nog.

– En läkare konstaterade att Elvira hade för kort läppband, men det hade enligt honom inget med amningen att göra, säger Emma Jonsson till Metro.

I stället skickades familjen till barnakuten för provtagning. Men proverna visade inget. De blev hemskickade med order om att få upp vikten med en gång med hjälp av flaskmatning.

– Hon kan inte ta flaska eftersom hon inte kan suga, men de sa bara ”alla barn kan suga på flaska”.

Att ett barn har exempelvis för kort läpp- eller tungband innebär att det inte kan få upp tungan mot gommen för att suga ordentligt. Det kan leda till såriga bröstvårtor och andra problem.

Emma berättade om barnets problem för läkare och sköterskor men fick inget gehör.

►DEBATT: Jag ammar var och när jag vill

Till slut söker sig familjen till Vasakliniken i Göteborg och fick hjälp direkt.

”Läkaren kollade i munnen och konstaterar att både läpp- och tungband var solklart korta och att han klipper direkt om vi vill, när jag hörde den meningen släppte en stor sten från mitt bröst. Både läpp- och tungband klipptes och redan första amningen efter kändes det skillnad, det gjorde inte längre extremt ont att amma”, berättar Emma i ett inlägg på Facebook.

– Jag kunde sitta och gråta när jag ammade innan, säger Emma till Metro.

– Första amningen efter ingreppet var som en befrielse, det gjorde inte ont över huvud taget.

►LÄS MER: Mannen klagade på kvinna som ammade – fick lämna lokalen

Vad sa läkaren på Vasakliniken?

– Han tyckte att det var bedrövligt att vi inte fått hjälp, särskilt när han fick höra hur tufft vi har haft det.

Hur går det för er nu?

– Det känns underbart att amma och hon går upp mycket bättre i vikt. Hon är pigg och glad och framför allt så somnar hon inte från längre när hon ammade. Förr blev hon helt slut av att amma.

Ann Tiits är amningsrådgivare och barnmorska.

– Det finns många problem som vården missar eftersom man inte har kunskap, säger hon.

Hur kommer det sig?

– Amningskunskap som ges i olika vårdrelaterade utbildningar är ganska liten. Hos vårdpersonal finns stora kunskapsluckor. Alla som kan någonting vet ju att kort tungband kan ge de här problemen.

►DEBATT: BVC måste börja stötta nya mammor – inte slänga på dem moralisk dynga

Ann Tiits tycker också att det lyssnas för lite på föräldrarna.

– Om mamman upplever att det gör ont så är det ju någonting som barnet gör som orsakar att det gör ont eller att det finns ett annat problem som behöver synliggöras.

Många mammor uttrycker att de upplever stora skuldkänslor och att de blir ifrågasatta som mammor när det gäller val och problem kring amning. Hur tänker du kring det?

– Vita rockar har stor makt – därför behöver vårdpersonal vara extralyhörda och stärka föräldrar och vara sparsamma med pekpinnar och ta föräldrars upplevelse på allvar, säger Tiits.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro