ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Emma Green Tregaro landade som femma

TT · 17 Aug 2013
Uppdaterad 17 Aug 2013

Emma Green Tregaro blev femma i VM-finalen i höjdhopp, sedan hon satt nytt årsbästa med 1,97.

klar

Artikellänk är kopierad

Svenskan hade hoppat 1,95 som bäst i sommar. I det tuffa höjningsschemat i finalen lades ribban upp dock direkt från 1,93 till 1,97, en höjd som hon klarade i andra försöket. När ribban lyftes upp till 2,00 blev det dock tre rivningar, vilket gjorde att Green Tregaro stannade på femte plats.

VM-finalen i Moskva var Emma Green Tregaros tionde raka final i ett stort utomhusmästerskap. Redan i VM-debuten, i Helsingfors 2005, tog hon ett överraskande brons.

Hon tog dessutom EM-silver 2001 i Barcelona, en tävling där hon också satte sitt nuvarande personbästa 2,01. I fjol tog hon sedan EM-brons, på nytt i Helsingfors, och tog i våras dessutom brons vid inne-EM, på hemmaplan i Göteborg.

Inför finalen handlade det mesta om Green Tregaros naglar. I kvalet hoppade hon med regnbågsfärgade naglar, ett ställningstagande till stöd för ryska hbtq-personer.

Och om hon hade oroat sig för mottagandet på Luzjnikistadion, var det i onödan. När svenskans namn presenterades kom en del strödda applåder och lite jubel – precis som för de övriga i fältet, med undantag för de tre ryskorna som, förstås, fick öronbedövande jubel i stället.

Regnbågsfärgerna på naglarna var också borta under finalen, efter den enorma uppmärksamheten som hennes gest fick tidigare i veckan.

Inför finalen träffade Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Anders Albertsson pressen. Han berättade att Internationella friidrottsförbundet (IAAF) kontaktat dem efter Green Tregaros ställningstagande i kvalet.

– De har kontaktat oss och reagerat. Jag är här för att tävla under IAAF:s flagg. Sen kan jag personligen sympatisera med Emma Green (Tregaro). Det är ingen lätt situation, men vi måste följa idrottens regler, sade Albertsson.

Ryska stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajeva kallade svenskans ställningstagande "respektlöst" efter sitt VM-guld. Efteråt valde hon dock att ta tillbaka kritiken.

– Vad jag ville säga var att folk ska respektera lagarna i andra länder, speciellt när de är gäster där, sade Isinbajeva.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro