ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Emma Igelström: Träna för att du älskar din kropp

Sofia ”Pt-fia”Sjöström · 1 Dec 2014
Uppdaterad 1 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Igelström är känd för sina prestationer inom simning. Hon har bland annat vunnit flera VM-guld. Nu satsar hon på triathlon.
Emma Igelström är känd för sina prestationer inom simning. Hon har bland annat vunnit flera VM-guld. Nu satsar hon på triathlon.Foto: TT

Vi känner Emma Igelström från hennes framgångar i simbassängen, nu uppgraderar hon simningen med ytterligare två grenar genom att satsa på triathlon. Metros hälso- & träningsredaktör PT-Fia har träffat henne för att prata om ”tävlingsdjävulen”.

Du som tränat i så många år, vilken är den viktigaste lärdomen du fått med dig?

– Den viktigaste lärdomen jag tagit med mig är att våga vila. Att låta kroppen återhämta sig. Men också att träningen är en del av en helhet som ska fungera. Efter en stressig dag med lite sömn och dåligt intag av mat kanske inte det bästa är att stressa till gymmet. Efter elitkarriären har jag också sett vikten av glädje i träningen. Att hitta det som passar mig och gör mig glad, inte bara hänga med på alla träningstrender rakt av. Och... Träna för att du älskar din kropp, inte för att du hatar den... 

Du har tävlingssimmat i hela ditt liv och vunnit nästan allt. Nu satsar du på triathlon, marathon och ironman. Vad driver dig? Är det samma driv som tidigare eller har det ändrats med åren?

– Det är inte samma drivkraft i dag som det var under min simkarriär även om jag har den där tävlingsdjävulen långt där inne. I dag drivs jag av glädje rakt av och att utmana mig själv. Jag njuter varenda sekund av att kunna genomföra -saker jag inte trodde skulle vara möjligt innan. 

– I dag är genomförandet drivkraften, inte prestationen.

Hur upplever du trenden att posta sin träning i sociala medier?

– Jag tycker det är bra att kunna inspirera människor till att röra på sig men det är en hårfin gräns till att skapa stress. Jag kan tycka att det läggs alldeles för mycket fokus på det yttre på sociala medier. Det skrämmer mig. Det finns massa sätt och vara stark på. Jag kan också tycka att den här världen är full av dubbelmoral från människor som har möjlighet att påverka. Man pratar om helheten men ändå visar man ändå bara ytan i sociala medier.

Berätta om din relation till träningen. Hur viktig är den för dig?

– Träning betyder väldigt mycket för mig. Har alltid gjort. Det är en stor del av mitt liv, en viktig sådan. Jag behöver den fysiska utmaningen för att vara i balans. Träningen prioriteras dock på ett annat sätt i dag. Skulle inte längre sätta saker och personer åt sidan som betyder mer för mig för att träna. Men jag är noga med att planera in den i mitt hektiska schema. 

Vilket är ditt nästa stora träningsmål?

– Jag har några stora mål år 2015. Jag ska göra en ironman och två marathon. Men jag är inte där förrän det är dags. Jag försöker njuta varje dag och se varje träning som ett mål. Det kan hända saker på vägen dit som jag inte kan påverka och inget träningsmål är så viktigt längre att mitt liv hänger på det. Det viktigaste för mig är att vara hel och frisk. 

Hur vill du beskriva ”träningsglädje”?

– Träningsglädje är det jag strävar efter i min träning hela tiden. All träning ska vara så rolig som möjligt. Annars blir den inte gjord i långa loppet. Mitt mål är att aldrig träna mer och hårdare än att jag längtar till nästa träningspass.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia ”Pt-fia”Sjöström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro