ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Emma och Rickards barn dog i magen – nu vill de varna andra föräldrar

Åsa Larsson · 27 Feb 2016
Uppdaterad 27 Feb 2016
Emma och Rickards barn dog i magen – det föregicks av minskade fosterrörelser och nu vill de uppmärksamma andra.

Emma och Rickards barn dog i magen – det föregicks av minskade fosterrörelser och nu vill de uppmärksamma andra. Foto: Tommy Nybom


Emma Söderberg, 18, märkte hur bebisen i magen rörde sig långsammare – sjukhuset tog inte hennes oro på allvar och barnet dog. Nu vill hon uppmärksamma andra på faran med minskade fosterrörelser.

klar

Artikellänk är kopierad

Rickard Falkestål, 21, och Emma Söderberg, 18, förlorade dottern Julie i september 2015.
Rickard Falkestål, 21, och Emma Söderberg, 18, förlorade dottern Julie i september 2015.Foto: Privat

Barnet dog i slutet av september i fjol.

– På fredagen märkte jag att hon var lite slö, berättar Emma Söderberg.

Hon ringde förlossningsavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och fick komma in.

– När jag kom dit förstod de inte varför jag ens kommit in.►LÄS MER: Var tredje barn kunde räddats Personalen kollade barnets hjärtslag med kardiotokografi (CTG) men tyckte att det såg normalt ut. Emma protesterade.

– Jag sa till dem att hon rör sig inte så mycket som hon brukar. Då sa de att det är normalt mot slutet av graviditeten. Att efter vecka 30 kan rörelserna avta lite.

Fosterrörelserna kan ändra karaktär på slutet av graviditeten men det finns inget som tyder på att rörelserna minskar påtagligt och eftersom alla foster rör sig olika så är mammans uppfattning om att rörelserna minskat ett viktigt symtom som ska tas på allvar, enligt Ingela Rådestad som är barnmorska och professor vid Sophiahemmet högskola.

– Förr fanns det en myt att foster normalt rör sig mindre i slutet av graviditeten – man sa att barnet "vilade sig" inför förlossningen men det var helt ogrundat. År 2011 uppmärksammades det att det stått fel i barnmorskeläroboken och att det spridits fel information i broschyrer och i appar, säger hon.►LÄS MER: Läkare skyllde på personalbrist efter att barn dog i kvinnas mage Under helgen märkte Emma fortfarande av att flickan var seg och slö. På måndag när hon vaknade så rörde sig barnet inte alls.

– Jag vred på mig och då kände jag hur hon följde med och sjönk.

De tog sig till sjukhuset och personalen hittade hjärtslag, men Emma framhärdade.

– Hon ligger väldigt långt ner, sa de, och att det var svårt att hitta hjärtljudet. De gjorde ett ultraljud och läkaren sa, "Men jag ser att hjärtat tickar".

Men läkaren hade fel visade det sig – det var Emmas egen puls som de fått in på CTG:t.

– Så hon hade inte levt på hela tiden, berättar Emma.

En annan läkare kom in och gjorde ett ultraljud, vilket visade att deras dotter mycket riktigt var död. Kvar var bara att föda fram barnet.►LÄS MER: Gravid skickades hem – barnet dog

Enligt professor Ingela Rådestad är det vanligt att gravida reagerar på minskade fosterrörelser, omkring 10–12 procent av alla gravida söker någon gång akut för detta och de allra flesta kan gå hem efter en undersökning och föder i fullgången tid ett friskt barn.

– Men vi vet från forskningen att omkring 50 procent av de kvinnor som mist sitt barn före födelsen har känt minskade och svagare rörelser, så det är ett symtom vi ska ta på allvar, säger Ingela Rådestad. 

Fallet anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), men har lagts ner.

Emma visste inte så mycket om minskade fosterrörelser innan tragedin och nu vill hon att fler ska bli uppmärksamma på fenomenet.

– Man skulle ju kunna få något slags informationsblad om fosterrörelser till exempel. Jag har pratat med andra som inte heller känner att de fått den information de behövt.

Metro har sökt Mälarsjukhuset och Socialstyrelsen för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro