ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Emmas nakenbilder spreds på nätet – nu gläds hon åt Facebooks nya regler

Hugo Ewald · 5 Apr 2017
Uppdaterad 5 Apr 2017
Danska Emma Holten, 25, är en av dem som drabbats av hämndporr.

Danska Emma Holten, 25, är en av dem som drabbats av hämndporr. Foto: Peter Stanners


För drygt 5 år sedan skulle danska Emma Holten logga in på sin Facebook och sin mail. Hon hade då fått hundratals mejl som innehöll intima bilder på sig själv och som spridits vilt på nätet. Tre år senare publicerade hon tillsammans med en fotograf nya nakenbilder på sig själv, för att ta tillbaka sin kropp.

klar

Artikellänk är kopierad

Under onsdagen lanserade Facebook nya verktyg för att motverka spridningen av så kallad hämndporr på Facebook, Messenger och Instagram. Du kommer nu kunna anmäla misstänkt hämndporr, alltså sexuella bilder på dig som sprids utan samtycke, direkt på Facebook. Facebook kommer också att blockera alla från att dela material som kategoriserats som hämndporr, oavsett om det sker privat via Messenger eller i en öppen Facebookgrupp.

Danska Emma Holten, 25, är en av dem som drabbats av hämndporr. Det var en morgon för drygt fem år sedan. Emma, som då var 20 år gammal, loggade in på sin Facebook och sin mail, bara för att mötas av hundratals mejl och meddelanden. Meddelandena innehöll bilder där hon var naken, bilden som hon skickat till sin expojkvän.

”Vet dina föräldrar att du är en slampa?”. ”Skicka fler nakenbilder till mig annars skickar jag de bilder jag har till din chef.” Så löd några av meddelandena Emma fick och som Metro tidigare berättat om.

LÄS MER: Emmas privata nakenbilder spreds på nätet – nu sprider hon nya bilder

Emma mådde dåligt av händelsen och kände skam. Så, tre år efter händelsen fick Emma nog, och bestämde sig för att, som hon uttrycker det, ”ta tillbaka sin kropp”. Tillsammans med fotografen Cecilie Bødker skapade hon projektet Samtycke, som innebar att hon publicerade nya nakenbilder på sig själv på nätet.

Hennes kamp kom sedan att spridas över hela världen.

”Först och främst handlar det om att visa att det finns skillnad på samtycke och frånvaro av samtycke. Porr utan samtycke är inte en obehaglig upplevelse för att den nakna kroppen är oförenbar med att vara en människa som förtjänar respekt, utan för att det är gjort mot ens samtycke”, skrev Emma då i ett mejl till Metro.

2017 vet Emma fortfarande inte vem som först la upp hennes bilder. Det hon däremot vet är att detta fortfarande är någonting som kommer att jaga henne resten av hennes liv.

– En stor del av den här typen av övergrepp handlar om att kontrollera andra människors liv genom att skapa ett konstant hot. ”Om du inte gör så här ska du inte få känna dig trygg”. Du ska hela tiden befinna dig i en risksituation. Många offer blir pressade på pengar, säger Emma till Metro.

Emma ställer sig positivt till Facebooks nya verktyg för att motverka hämndporr som lanserades under onsdagen, som hon menar fungerar på samma sätt som Facebooks verktyg för att motverka barnporr.

– Jag tycker det är fantastiskt att de inkluderar även den här typen av övergrepp. Att Facebook blockerar sådant här material gör ju att det här konstanta hotet inte längre kan existera på samma sätt på Facebook, vilket gör situationen tryggare på många sätt. Hade det här funnits tidigare hade det gjort en jättestor skillnad för mig, jag hade nog inte behövt bli aktivist, säger Emma.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro