ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Emo: Hånade, slagna och gulliga

Maria Forsström · 10 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Unga, piercade, med spektakulära frisyrer, tjockt med kajal och gulliga detaljer. Själva antitesen till Stureplan, om man så vill. Bespottade, hånade, senast i Mexico även nedslagna i vad som liknade ett upplopp.

Ett givet diskussionsämne på föräldraträffarna i högstadiet och gymnasiet. Intet nytt under solen vad gäller subkulturer sedan raggarna och modsen gjorde entré. Och punkarna och syntharna och straight edge:arna. Det finns fler, men det de har gemensamt är just att de lyckas uppröra, även om man ibland inte riktigt förstår varför.Lars Kaijser är studierektor och forskare på etnologiska avdelningen på Stockholms universitet.- Jag tänker på synthare och hårdrockare när jag hör diskussionen om emos. Många som var hårdrockare då kände sig föraktade – men nu har det ju blivit något slags folknöje.Sveriges Radios P3 kom tidigare fram till att emofobin bottnar i ”homofobi, klasshat och nöjeselitens avsky av dålig musik”, och just de två första förefaller framträdande i bland annat upploppen i Mexico i mars. Killar med smink och övre medelklassungar som låtsas ha det dåligt. Lars Kaijser tror dock att det kan handla om olika saker i olika länder.

Vad är det som skapar den här typen av subkulturer?- Sökandet efter identitet och självbekräftelse parat med behov från medias sida att kategorisera för att förstå.

Ofta vill de inte se ut som alla andra, men exakt likadana ut som varandra – varför?- Gruppkänslan ger en slags meningsfullhet med att avvika från det normala. Men när man väl är i gruppen ser man också en mängd nyanser som inte syns från utsidan – om man kammar luggen till höger eller vänster, var man väljer att ha sina detaljer och så vidare.

Kan man säga att det är en ny subkultur?- Jag skulle säga att det är en avknoppning eller uppdatering av goth. Det är en social process som avgör vad som är det ena eller det andra. Det är alltid några som inte vill skriva under på att de tillhör den grupp vars fack de hamnar i.

Hur länge håller en subkultur – är de här för att stanna?- Punkarna har ju pånyttfötts med jämna mellanrum, och det finns fortfarande både raggare och rockabillys så visst kan man tänka sig att också de här kan återfödas i olika skepnader.

Frida och Elina utanför Shock.
Frida och Elina utanför Shock.

”Folk skriker efter en”

Butiken Shock på Drottninggatan i Stockholm är populär bland emos med sina rutiga kortkjolar, avklippta handskar och nitbälten för att bara nämna något. I lördags hade de bjudit in folk för visa upp sin stil och bli fotograferade.

Elina Tegnebratt, 17, från Skogås var på plats, liksom Frida Lusth, 18, från Visby som höll sin kompis Victoria Backman sällskap när hon agerade skyltdocka. Elina och Frida hade aldrig träffats förut utan blev bekanta på plats. Ingen av dem vill kalla sig för emo. Elina kallar sig hellre J-rockare.- Emos lyssnar mer på typ Tokio Hotel och My Chemical Romance medan vi lyssnar på japansk rock som An Cafe och Alice Nine, säger hon.Men du inser att folk som ser dig och dina kompisar tänker ”emo”?- Ja, folk skriker ju det efter en både i skolan och på gatan. Ibland blir jag lite sur men det är bara för att det kopplas till folk som skär sig.Tror du att du kommer att lämna stilen när du blir äldre?- Jag har hållit fast vid den i fyra år nu, men man vet ju aldrig när man blir äldre, säger Elina Tegnebratt.Frida Lusth säger att hon var emo förut men nyligen bytt stil. Att hon ser ut som ett emo för ögonblicket var bara en kul grej.- Annars klär jag mig mer chic nu. Man kommer inte så långt med att se ut som ett emo, blir uttittad och kan inte söka jobb, säger hon.Varför tror du att just ”emo” har blivit så provocerande?- För att det finns ett destruktivt beteende och många är låtsassjuka bara för att följa trenden, fast det finns sådana som mår dåligt på riktigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro