ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En älskling som borde våga lite mer

Carl Reinholdtzon Belfrage · 19 Dec 2014
Uppdaterad 19 Dec 2014

Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Betyg 3

Kommer ni ihåg gamla fina Oji på Vasagatan? Snälla, säg att ni gör det. Oji var ett lika ikoniskt ställe som Klara Kök och Bar då det låg på Magasinsgatan. Jag saknar Oji. Och har så gjort länge. Oji förvandlade samtliga andra mötesplatser i Göteborg i allmänhet och kaféer på Vasagatan i synnerhet till…hak med pinnstolar. Den totala motsatsen till intetsägande och mediokra Espresso House-vågen. Men jag visste inte riktigt exakt hur mycket jag saknade Oji förrän jag steg in på nya restaurang/urbana ölhallen Liebling vid Kungstorget.

Likheterna är påtagliga. Arkitektoniskt är Liebling en lika stor fullträff som Oji (där jag nog ändå håller Oji som oöverträffad etta). Vi pratar stål, glas och trä fördelat på stora fönster, långa rustika bord och dramatiska bardetaljer. Tidsenligt, praktiskt och oerhört inbjudande. Här vill man både ta ett glas som att sitta länge med mat och vin. Varför stans samtliga krögare borde ta en promenad hit för att lära sig vad god inredningsdesign är. Övriga detaljer att nämna är typsnittet av rang på fasaden vad gäller neonskylten med namnet Liebling (mycket sympatiskt), populära köttburar i glas (något daterat redan dock) samt öppet kök med chark (ta med hem det man har njutit av!).

Men. Man luras lite av den hippa designen då menyerna på mat- och drycksidan inte är lika pigga, är jag rädd. Det finns lite Mikkeller och lokala mikrobryggerier, men det är småtrött IPA (för er information: IPA är ute medan suröl är det nya IPA) och på matsidan handlar det om ännu ett varv råbiff, köttexotism och crème bruleer. Inga överraskningar eller enorma smaksensationer, men en pumpasoppa med tryffelgrädde och smörkokt kålrabbi med parmesanchips, ostronskivling och hasselnötter sticker ut. Det är inget fel på råbiffen och det hängmörade köttet heller, men sådant kött måste bemästras med perfektion för att det ska lyfta och motsvara pengarna.

Lingonpäron med parfait, kolasås och müsli är roligare som efterrätt och det märks att det finns en känsla i köket som borde få släppas mer fri. Jag går också in under en lunch och provar en havets Wallenbergare som är ok, men absolut ingen världshändelse. Dryckeslistan och menyn behöver få en kick i baken!

Jag skulle vilja uppmana Liebling att VÅGA mer. Jag känner att det finns potential. Servicen är annars alltigenom fantastisk, det är ett härligt gäng som arbetar i en inspirerande miljö. Och det är fullt när vi besöker Liebling så snart tycker jag man kan våga än mer istället för att passa in. Göteborg behöver fler krögarledare som tar risker och bryter ny mark istället för försiktiga följare.

I en mening: Liebling – kosmopolitiskt restauranghäng.

Menypriser                 Förrätter 110-135 kronor. Varmrätter 189-245 kronor. Efterrätter 65-105 kronor.

Undvik Om du vill ha något nytt och inspirerande i munnen.

Missa inte Den lyckade planlösningen och inredningen.

Öppet: Mån–tor 07–01. Fre 07–02. Lör 10–02. Sön 10–18.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro