ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En apkyss sänker stressnivån

Jenny Sköld · 9 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tänk vad skönt det är att få en tröstande kram från en vän när man är ledsen eller bekymrad. Nu har forskare kommit fram till att apor känner likadant.

När det har varit bråk i schimpansflocken på Chester Zoo följer kramarna och de vänliga klapparna i ungefär hälften av fallen, från en bundsförvant i flocken. Dessa ömhetsbetygelser har samma stressänkande effekt på apor som den har på människan, enligt en studie som lagts fram vid John Moores universitetet i Liverpool.

– Det tyder på en viss empati. Vi kan egentligen inte se vad som pågår i en schimpans hjärna. Det enda vi kan göra är att titta på beteendet, säger en av forskarna enligt brittiska BBC.

Forskarna följde aporna under 18 månader och studerade noggrant vad som hände efter en konflikt – ofta om mat eller sittplatser. De upptäckte att det i 50 procent av fallen fanns en bundsförvant i flocken – oftast den som schimpansen vanligtvis brukar dela mat och leka med – som tröstade. Tröstandet kunde innebära pussar, kramar, plockande i pälsen och ibland också lek.

Detta är ett beteende som även uppmärksammats hos till exempel hundar och till och med vissa fåglar, men den stressänkande effekten är ny.

– Detta är något som man trott varit utpräglat mänskligt. Men det betyder att schimpanser kan förstå att kompisen är stressad och sedan veta vad de ska göra för att svara på rätt sätt på problemet, säger en av forskarna.

Forskningsrapporten har nyligen publicerats i tidskriften "Proceedings of the national academy of sciences".

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro