ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En arbetsplats bland molnen

Marijana Dragic · 28 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Mattias Fredriksson anses vara en av världens bästa extremsportfotografer. Här är han i Stranda i Norge och fotograferar skidåkaren Alexander Aurdal. 

Mattias Fredriksson anses vara en av världens bästa extremsportfotografer. Här är han i Stranda i Norge och fotograferar skidåkaren Alexander Aurdal. 


Mattias Fredriksson är extremsportfotograf

klar

Artikellänk är kopierad

Trond G Hansen fotograferas i luften av Mattias Fredriksson i Hafjell i Norge.
Trond G Hansen fotograferas i luften av Mattias Fredriksson i Hafjell i Norge.

Han är bundis med världens bästa extrem­skidåkare och hans bilder syns i skidtidskrifter över hela världen. Men mest nöjd blir fotografen Mattias Fredriksson när han får dig att drömma dig bort.– Min största drivkraft är att ta bilder som inspirerar. Om jag får någon att börja åka skidor eller åka till en plats där de aldrig varit, då har jag lyckats.Han har fotograferat i 15 år och är ansedd som en av världens främsta extrem­-­sportfotografer.– Tyvärr känns det som om fotobranschen nästan ser ner på den här typen av fotografi. De förstår inte att det är så mycket mer än vit snö och blå himmel.För att bli framgångsrik inom extremsportfotografi bör man själv utöva sporterna man porträtterar, enligt Mattias. Tidnings-läsarna är för insatta för att godta en halvdan bild.– På samma sätt som jag aldrig skulle leverera en oskarp bild lämnar jag aldrig ifrån mig en där skidåkaren har dålig stil i luften.De senaste 13 åren har Mattias tillbringat 100 da-gar årligen på skid­orter.– Jag plåtar världens bästa skidåkare och är givetvis inte lika duktig. Däremot måste jag kunna ta mig ner överallt och röra mig bekvämt där det är brant och otillgängligt.Laviner är nästan alltid en risk, vilket gör lavinsändare, snöspade och sond till lika nödvändig utrustning som kameran.– Vi jobbar med kalkylerade risker. Vi rör oss i farliga områden och risken för laviner finns ständigt. Det gäller att vara försiktig och kunna backa ur en situation, oavsett hur bra bilder det kan bli. 

Extremfotografi – jobb på uppgång

Extremsporttidskrifterna blev allt fler under 1990-talet och med dem också efter­frågan på extrem­sportfotografi. Och marknaden är inte mättad enligt medie­analytikern Tobias Lindberg:– Vi kommer att se fler titlar. Om du har en smal tidskrift så är det intressant från en annonssynpunkt. För en skateboard­tillverkare kan det vara mer värt att annonsera för en kunnig publik till en lägre kostnad än i en bred tidning där få har intresse av att köpa skateboarden.

klar

Artikellänk är kopierad

Marijana Dragic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro