ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En av de mest urspårade svenska nätplatserna

Jack Werner · 14 Feb 2014
Uppdaterad 17 Feb 2014

klar

Artikellänk är kopierad

JACK WERNER: Hej, svenska föräldrar. Om ni undrar varför det blivit så tyst inifrån era tonåringars rum på sistone kan jag förklara varför: De är uppslukade av en Facebook-grupp.

Gruppen har fått över 50 000 medlemmar på bara några få veckor, och är tvivelsutan en av de mest urspårade svenska nätplatser jag sett. Det är som om någon hade hällt i tiotusentals fjortonåringar tre Vodka Red Bull var, och sagt åt dem att den som tänjer på flest gränser vinner en miljon.

Under de dagar jag hängt där har jag sett rasism så grov att den blivit parodisk, såväl läckta bilder på nakna minderåriga som på döda och styckade kroppar, dödshot och så många könsord. Så oerhört många könsord.

Den åttonde februari intervjuade Nyheter24 en av gruppens grundare, som berättade att den hade fungerat som ett litet internskämt i över ett år. Men efter ett missöde med administratörsrollen i gruppen började den växa explosivt i slutet av januari och nu är den ett precis så brinnande inferno som den sortens platser brukar vara innan de kollapsar.

LÄS ÄVEN: Facebookgrupp för unga hänger ut brottsoffer

Gruppens nuvarande administratör verkar inte så intresserad av att ställa saker till rätta. ”HÅLL KÄFTEN OCH POLISANMÄL”, skriver han i gruppen riktat till de som kommit med klagomål. Samtidigt, i inlägget under, hängs en ung man ut på bild. ”Han slår era fruar, kidnappar era barn o mördar era män”, skriver postaren.

I kommentarsfältet publiceras skämtbilder på Jimmie Åkesson med ett påhittat citat, ”Vi gasar dom helt enkelt”, placerat som undertext.

Vad händer när tiotusentals ungdomar i den mest uppmärksamhetskrävande, känsliga och sökande ålder klumpas ihop på en plats där de sociala reglerna upphävts? Tja, ungefär detta. Det har alltid hänt, men med nätet är det plötsligt lättare att upptäcka. Så, svenska föräldrar. Sparka upp dörrjäveln till era tonåringars rum. Bli medlemmar i gruppen, var tråkiga och ansvarstagande. Vad som helst är nämligen bättre än det som Facebook-gruppen är just nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro