ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En av fyra föds i Stockholm

Peter Lindholm//Anders Göransson · 6 Nov 2012
Uppdaterad 5 Nov 2012
Två av de senaste stockholmarna, tvillingarna Herman och Hedda Carstens, föddes på Södersjukhuset den 1 november. 

Två av de senaste stockholmarna, tvillingarna Herman och Hedda Carstens, föddes på Södersjukhuset den 1 november.  Foto: Lotta Bergseth


Stockholms län har den största befolkningsökningen i landet, både räknat i procent och i antal. Och i dag är var fjärde svensk som föds stockholmare.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholms befolkning bara växer, och det beror inte bara på inflyttningen – vi är fruktsamma också. Numera svarar Stockholms län för över 25 procent av landets födslar, samtidigt som stockholmarna utgör drygt 22 procent av rikets befolkning.  Det visar en ny rapport som presenteras av Stockholms läns landsting i dag.

Att det föds många stockholmare nu beror på att länet har många inflyttare i barnafödande åldrar, och när de stora barnkullarna i Sverige som föddes i början av 1990-talet flyttar hit och föder barn kommer antalet som föds att öka i betydelse. Babyboomen var inte så tydlig i huvudstaden som i övriga landet, men resulterar så småningom i ett slags efterskalv som blir märkbart framöver, enligt landstingets prognoser.

Det är när bebisarna växt upp och själva ska bli föräldrar som många väljer att bli det i Stockholm.

– Det är ju välutbildade kvinnor som flyttar hit från övriga Sverige. De har hög fruktsamhet. Invandrarkvinnor likaså, säger Ulla Moberg, ansvarig för landstingets befolkningsprognoser.

Av de nyfödda barnen i länet i fjol har 42 procent en mamma som själv fötts inom länet, 28 procent har en mamma född i Sverige utanför Stockholms län, medan 30 procent har en mamma född utomlands.

Fram till 2021 väntas länets befolkning öka med 34 500 personer om året, till 2 437 000 personer.

I dag är det framför allt inflyttningen som bidrar till länets folkökning, men det naturliga födelseöverskottet väntas spela allt större roll, och bidra med två tredjedelar av ökningen år 2021.

– Fruktsamheten kommer att spela större roll än migrationen så småningom. Barnafödandet blir allt viktigare för befolkningstillväxten, säger Ulla Moberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm//Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro