ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En av sex har bråkat i tvättstugan – här är anledningarna

Joel Linde · 1 Okt 2015
Uppdaterad 1 Okt 2015
Var sjätte svensk har hamnat i bråk i tvättstugan. ARKIVBILD.

Var sjätte svensk har hamnat i bråk i tvättstugan. ARKIVBILD. Foto: Alamy


Var sjätte hyresgäst i Sverige har hamnat i bråk i tvättstugan, visar en ny undersökning. Den absolut vanligaste orsaken är bristande respekt för grannarnas tvätt- och torktider.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro skrev i förra veckan om hur en man hamnade på sjukhus efter ett bråk som började i en tvättstuga i Lindesberg, och den typen av bråk är vanligare än vad man kanske tror.

En av sex hyresgäster i Sverige har nämligen hamnat i bråk i tvättstugan, och den vanligaste orsaken är att någon inte har respekterat någon annans tvätt- eller torktider, visar en undersökning som opinionsinstitutet Skop har genomfört för Hem och hyra.

På grund av konfliktrisken är det väldigt många som hellre sköter tvättandet hemma, vilket också har blivit fem procent vanligare jämfört med för åtta år sedan, när undersökningen gjordes senast. För att undvika bråk finns det en åtgärd som är viktigare än andra, menar Kjell Lindgren på polisen i Stockholm.

►LÄS MER: Tog grannens tvätt som gisslan – kräver lösensumma

– Det ska inte råda någon tvekan om vad som gäller. Vi människor är ganska duktiga på att tänja på gränserna och när rutinerna inte fungerar ökar risken för konfrontationer, säger han till Hem och hyra.

Polisens erfarenheter säger att bokning med elektronisk bricka minskar konflikterna i tvättstugan eftersom endast de som har bokat tid då har tillträda till tvättstugan. Då minskar både stöld av pass och fysiska saker. Den näst vanligaste orsaken till dispyter i tvättstugan är att den är för dåligt städad.

– Fungerar inte det bör man kanske vara lite tuffare och ställa krav. Att debitera för städkostnader eller göra slarvande hyresgäster obehöriga ger ofta effekt, säger Kjell Lindgren.

►LÄS MER: Det här stör vi oss mest på hos våra grannar

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro