ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En av tre är inte simkunnig

Anneli Wikström · 6 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Enligt Svenska Livräddningssällskapets (SLS) undersökning, där 2500 personer har deltagit, upplevde en tredjedel att de inte hade fullgod simkunnighet. Med simkunnighet menas att man ska kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg, skriver Dagens Nyheter. Kan man simma den utmätta sträckan har man klarat Simborgarmärket. Många av de som svarade i undersökningen menade att de har simmat de senaste åren men inte så långa sträckor.

Men med tanke på att en av tre anser att de inte har goda simkunskaper så är användandet av flytvästar på sjön relativt lågt. Enligt SLS:s undersökning struntade fyra av tio i flytvästen då de satt i en båt.

- I kombination med dåligt användande av flytväst är det här allvarligt. Det är viktigt att öva varje år för att bibehålla tekniken så att man inte får kramp så lätt. Det kan vara dubbelt så krävande att simma på öppet vatten jämfört med bassäng, säger Svenska Livräddningssällskapets generalsekreterare Karin Brand till Dagens Nyheter.

Dessutom ökar antalet fritidsbåtar.

- Kombinationen dålig simkunnighet och fler båtar är inte bra. Vi rekommenderar att man gör ett test varje år så att man klarar simborgarmärket, säger Karin Brand till tidningen.

I skolan är det sedan 1994 obligatoriskt med simundervisning i skolorna. Men det var först förra året som det infördes nationella riktlinjer för vad varje elev ska klara av.

- På vissa ställen kunde det räcka med att kunna simma 25 eller 50 meter. Därför är det svårt att säga i dag hur många som är simkunniga av våra unga, säger Karin Brand till Dagens Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro