ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En av tre vårdcentraler saknar psykologer: "Det är inte jämställt"

Malin Hansson · 12 Apr 2016
Uppdaterad 13 Apr 2016
I snitt saknas psykologer på en av tre vårdcentraler, men variationerna är stora i landet.

I snitt saknas psykologer på en av tre vårdcentraler, men variationerna är stora i landet.


En av tre vårdcentraler saknar psykologer. Det riskerar att förvärra den psykiska ohälsan och strider mot Socialstyrelsens riktlinjer, varnar Psykologförbundet.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Wahlberg.
Anders Wahlberg.Foto: Johan Paulin

Antalet psykologer på vårdcentralerna ökar. I snitt saknas psykologer på en av tre vårdcentraler, visar en kartläggning av Sveriges vårdcentraler under 2015 som Psykologförbundet gjort. 2011 saknade hälften av vårdcentralerna psykolog.

Det finns landsting som knappt har några psykologer,  säger Anders Wahlberg, ordförande för Psykologförbundet.– Det går åt rätt håll, men det är stora skillnader i landet. Man pratar om jämställd vård, men det är det alltså inte. 

Tanken är att vårdcentralen ska vara den första insansen vid kontakt med vården. 

Varför behövs psykologer på vårdcentralerna?

I dag är ungefär 40 procent av alla besök till vårdcentralerna relaterade till psykisk ohälsa och akuta stressymptom blir allt vanligare. Vi kan inte hänvisa till specialistvård för de vanligaste diagnoserna. Det måste kunna hanteras i primärvården - och då inte bara genom att skriva ut piller, säger Anders Wahlberg och fortsätter:– 

– Att ha psykologer på vårdcentralen är också viktigt eftersom det kan kännas mindre främmande och stigmitiserande att gå till sin vårdcentral än att söka hjälp på andra platser, tyvärr. Då ska det inte vara så svårt att få den hjälpen.

Även Socialstyrelsen rekommenderar att patienten träffar en psykolog för depressions- och ångesttillsånd.

Att det inte finns psykologer på alla vårdcentraler kan ha flera anledningar. Det är brist på utbildade psykologer, vilket kan göra det svårt att rekrytera och vissa vårdcentraler har istället kuratorer eller liknande.

Anders Wahlberg.– Men Socialstyrelsen rekomenderar psykologer. En effekt av det här är att personer riskerar att gå för länge med psykisk ohälsa, vilket gör problemen värre, säger 

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro