ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En av tre vill inte ha tillbaka jobbet på Saab

Tomas Lundin · 16 Aug 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Var tredje som fick gå under Saabs tuffa tid ville inte ha tillbaka sitt jobb när de blev erbjuda återanställning. Andra jobb och studier lockar mer än att gå tillbaka till bilfabriken.– Jag har träffat många som har fått ett rikare liv efter en uppsägning, säger Metrojobbs karriärexpert.

När Saab-fabriken i Trollhättan i höstas tvingades göra sig av med personal såg det minst sagt mörkt ut. Inte bara för Saab, utan för hela Trollhättan. Men för många av de som tvingades gå löste det sig bättre än innan. Så bra att de inte vill ha tillbaka sina gamla jobb när de nu erbjuds dem.När Saabs personalavdelning började ringa runt med glädjebesked till personer på förturslistan blev de förvånade, skriver Dagens Nyheter. Ungefär 30 procent av de som erbjöds jobb tackade nej.– Folk har börjat i affärer, någon är green keeper på en golfbana, någon jobbar inom kriminalvården, det är en mängd olika grejer, säger verkstadsklubbens ordförande Håkan Skött till DN.

Enligt Metrojobbs karriärexpert, Trollhättesonen Kristian Borglund, finns det många exempel på uppsägningar som börjar i uppgivenhet och panik, men i slutänden gör till att personen blir lyckligare.

– Att bli av med jobbet är en ordentlig omruskning i livet där man kastas ut i en okänd framtid. Kanske för första gången på flera år tvingas man utvärdera sitt liv på allvar. Kaoset brukar ofta leda till nya insikter om hur man vill leva sitt liv och vilka nya vägar man vill utforska i karriären.

Anställda vittnar för DN om att bilfabriken i dag är sig lik, trots nya ägare, men att arbetet blivit stressigare.

Hur ska jag våga lämna mitt jobb?

Innerst inne kanske du vet att du borde satsa på något annat. Men att göra verklighet av tankarna och säga upp sig är en helt annan sak. Metrojobbs karriärexpert Kristian Borglund ger här tre tips för dig som vill samla mod för att satsa på något nytt.1. Vänd på frågan. Vågar du att avstå? Orkar du fortsätta med ett jobb som du inte trivs med år efter år? Hur kommer det att påverka  ditt liv, dina relationer, ditt välmående, din tilltro till din egen förmåga? 2. Sök förebilder. Ta kontakt med personer som har tagit steget och lyckats. Med den typen av mentorer blir det lättare för dig att följa ditt hjärta  i stället för att begränsas av de tvivel och rädslor som kan uppenbara sig hos dig (eller från vänner och andra som varnar dig att ta steget därför att de "vill dig väl", det är i själva verket deras egna rädslor det handlar om).3. Ge näring åt din vilja. Vad kan vara ett första steg du kan ta, redan nu, för att ta dig närmare din nya karriär? Hoppet går lättare när du "redan är igång". Kanske kan du gå ner i arbetstid och starta din nya karriär med ett ben kvar i din nuvarande?

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro