ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En bättre värld för barn på 48 timmar

Maria Forsström · 25 Nov 2014
Uppdaterad 25 Nov 2014

Foto: Gustav Gräll


klar

Artikellänk är kopierad

Det går inte att rädda världen på 48 timmar, men om man samlar tillräckligt många hjärnor från olika delar av dem på ett och samma ställe under den tiden går det att komma en bit på vägen. Här är Metros rapport från helgens Prototype Change Summit.

Aktivister möter teknikfreaks möter socialarbetare möter storföretag från alla delar av världen för att skapa något som gör världen bättre för barn. Så kan man sammanfatta helgens Prototype Change Summit, som arrangerades av Reach for Change i Kista i norra Stockholm under 48 timmar. - Det var ett samarbete med Sida för att både hitta digital innovation men också för att lyfta positiva exempel från Afrika och visa en annan bild än man oftast ser i dag, säger Sara Damber, vd och medgrundare av Reach for Change. - Vi samlar våra skarpaste hjärnor för att komma på smarta lösningar till de utmaningar som finns, och nyttja varandras olika sätt.

Amma Lartey är regionchef för afrikanska Reach for Change och säger att det är en spännande tid på kontinenten för teknologisk utveckling. - Det krävs förstås mycket pengar, men vi har folk med passion och drivkraft samtidigt som vi inte behöver återuppfinna hjulet, säger hon.

Flera gånger i Kista återkommer tanken om att västvärlden kanske har stelnat lite i sitt teknologiska tänkande medan man i Afrika ser problem och lösningar från nya håll. En av de sociala entreprenörerna som är på plats för att delta i hacket är Faraja Nyanlanu som hemma i Tanzania nyligen, efter att ha vunnit afrikanska Reach for Changes ”Change Leaders”, startat något som heter ”Shule Direct”. - Jag tänkte på möjligheterna att lära sig saker var som helst, när som helst. Man kanske har en skola med en lärare, men vad händer om läraren blir sjuk? Det måste alltid finnas ett alternativ, säger hon. - Hela poängen för oss är att utjämna förutsättningarna genom teknik. Och det går inte att vänta på att världsbanken ska gå in och hjälpa oss, eftersom under tiden är det fortfarande barn som inte lär sig, säger Faraja Nyanlanu.

Foto: Gustav Gräll

HACKET...

...började direkt efter öppningstalen och pågick från fredag klockan 11 till lördag klockan 23.

Deltagarna delades upp i åtta grupper med 5-6 medlemmar och fick varsitt problem att lösa under de två dagarna, till exempel att motivera barn att vilja jobba med forskning och teknologi eller hur utbilda barn med svårigheter eller handikapp. Team 1 som bestod av Faraja Nyanlanu, Ellen Pettersson och Alexandra Lund från Sverige, Latifa Diack Sow från Senegal, Greg Carniel från Brasilien och Hayford Siaw från Ghana fick till uppgift att tillgängliggöra utbildning till världens mest svårnådda barn. Det vill säga barn som inte har tillgång till skola överhuvudtaget – eller om det finns en skola så finns det ingen lärare eller inget utbildningsmaterial. Majoriteten av dessa barn bor på landsbygden i Afrika. - 20 procent av afrikanska barn går inte i skolan överhuvudtaget, säger Hayford Siaw.

I början var samtalet en smula trevande, deltagarna presenterade sig för varandra och berättade vad de gör – de var allt från analytiker och designers till grundare av gatubibliotek, och alla med det sociala entreprenörskapet gemensamt – men redan efter kvart började en strategi ta form och elva på lördagkvällen var den klar: Edusua. En apparat, mer hållbar än en ipad, med både redan färdigladdad information och en plattform som fungerar i multipla medier. Detta för att nå områden med dålig infrastruktur där 95 procent ändå har en radio. Genom att distribuera den genom existerande skolor, men också kyrkor, är gruppens idé att få fler barn att gå utbildningar.

Nu vill de göra verklighet av den. - Vi har för avsikt att söka finansiering hos investerare globalt för att göra en pilot i utvalda områden i Tanzania och Ghana, säger Hayford Siaw. Deltagarna i gruppen är nöjda med sin erfarenhet. - Jag blev otroligt inspirerad och vill gärna göra om det här snart, säger deltagaren Ellen Pettersson och fortsätter: - Vi har mycket att lära av folk i afrikanska länder, de har inte kört fast i gamla tankebanor utan ser den fulla potentialen i all teknik.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro