ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En bearbetning till tv måste vara hänsynslös”

Peter Lindholm · 18 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Pia Gradvall utanför Rosenbad, där de politiska intrigerna i tv-serien ”Kungamordet” utspelar sig.
Pia Gradvall utanför Rosenbad, där de politiska intrigerna i tv-serien ”Kungamordet” utspelar sig.Foto: Urban Brådhe

Pia Gradvall är dramatikern med landets flottaste cv. Hennes arbeten har tävlat om såväl Oscar som det amerikanska tv-priset Emmy. Den senare var för dramatiseringen av Hanne-Vibeke Holsts roman ”Kron­prinsessan” för två år sedan.Nu kommer uppföljaren ”Kungamordet”, som också handlar om det politiska makt­spelet, och om hustrumisshandel. Fast det är inte därför som Pia tycker att serien är en plågsam upplevelse.– Jag är aldrig nöjd. Jag är ganska hopplös, haha.

Du blev Oscarsnominerad redan för kortfilmen ”Stora och små mirakel”, ditt exa­mensarbete på Dramatiska institutet 1999. Hur överträffar man det?– Det gör man inte! Man kan inte toppa det, utan bara slappna av och göra det man tycker är kul. Men jag smäller ju hellre av den raketen då och där, än inte alls. Fast jag går gärna på Oscarsgalan igen.

Vad har du och Sara Heldt haft för förhållnings­­-regler när ni gjort Hanne-Vibeke-Holsts romaner till tv-serier?– Författaren har inget veto, hon kan inte kliva in och säga ”det här får ni inte göra”. För att göra en bearbetning måste man vara hänsynslös och respektlös, bryta sönder materialet och göra det till sitt eget.

Men nöjd blir du aldrig?– Nej, det är plågsamt.  Scenerna blir aldrig som dem man gjort i huvudet. Men efter en tid kanske man ändå tänker att det här blev ganska bra – även om det inte ser ut som min film.

När Holst skrev ”Kronprin­sessan” var Mona Sahlin förebild. Hur är det med den före detta finansministern (Reine Brynolfsson) som slår sin fru (Marie Richard­son)?– Han är baserad på en dansk politiker. Det är absolut inte Pär Nuder. Jag gillar ju honom.

Vad hände med ditt och Saras filmprojekt  ”Flatlusen”?– Det var ett lattjo lajban-projekt om osannolika histo­rier som faktiskt har hänt. Men vi blev nog lite rädda för vår egen röst där och fegade ur lite.

Har du någon annan originalhistoria på gång?– Nej,men jag skulle gärna göra något för scen. Det är nog det jag vill helst av allt.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro