ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"En bebis är som en bensinslukande bil"

Jenny Sköld · 27 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ett nytt litet oskuldsfullt liv i ett så kallat i-land orsakar 160 gånger mer klimatfarliga ämnen som en bebis i till exempel Etiopien. Detta uppmärksammas av två brittiska läkare som uppmanar brittiska familjer att avstå från att skaffa ett tredje barn.

De må se söta och oskyldiga ut men faktum är att västerländska bebisar små gurglande miljöbomber innan de ens tagit sina första steg. Detta kommer knappast som en överraskning för en modern småbarnsförälder; ständiga blöjbyten, storkonsumtion av barnmatsburkar och ett allt mer intensivt shoppande till de små skulle förmodligen kräva ett rejält gäng utsläppsrätter som kompensation.

Detta har de två brittiska läkarna John Guillebaud och Pip Hayes tagit fasta på för att skapa debatt kring det eskalerande barnafödandet i Storbritannien. Att skaffa ett barn till kan jämföras med att skaffa en bensinslukande bil eller infravärme till balkongen, menar de och föreslår en något kontroversiell lösning – familjeplanering.

"Att få föräldrar att avstå från ett tredje barn, eller att åtminstone skaffa ett barn mindre än planerat är det bästa vi kan göra för våra barnbarn", skriver de bland annat i en artikel, som publicerats i senaste numret av British Medical Journal.

De två läkarna, som arbetar som professor i familjeplanering respektive allmänläkare, ligger bakom intresseorganisationen Optimum Population Trust, som arbetar för att hålla befolkningsökningen i Storbritannien på en låg nivå. Organisationen bedriver egen miljöforskning och har kommit fram till att en bebis i Storbritannien bidrar till 160 gånger mer växthusgaser som en bebis i utvecklingsländerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro