ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"En bil är en fantastisk plats att ha ett gräl "

Emma E Forest · 6 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Ur "Fast and furious".

Ur "Fast and furious".


klar

Artikellänk är kopierad

Batmobilen.
Batmobilen.
Herbie.
Herbie.
Bilen från "Starsky & Hutch".
Bilen från "Starsky & Hutch".

 – Det är viktigt att roll­figurer har rätt bil, precis som deras kläder definierar den vilka de är, säger brittiska filmregissören Gurinder Chadha.Jag träffar Chadha, som bland annat gjort ”Skruva den som Beckham”, sittande i en splitter ny Ford Focus på inspelningen av filmen ”It’s a wonderful afterlife” i London. – En bil är en fantastisk plats att ha ett gräl för ingen kan gå därifrån direkt. Man kan använda ”stanna bilen” för att skapa drama, säger Chadha.

Ingen körde i scenen hon just spelat in, men det finns fem bilar i filmen, däri­bland en suv, en ambulans och en polisbil, var och en noga utvald för att passa sin rollfigur. – Du kanske inte lägger märke till dem men eftersom de tillhör rollen så ska de finnas med. Man får an­ställa en speciell person vars jobb det är att bara köra bilarna dit där de ska vara, berättar hon.

Att filma i en bil är komplicerat. Till att börja med är utrymmet begränsat. Förr i tiden satt skådespelarna i en bil i en studio och en väg som rörde sig projicerades bakom dem.

Senare sattes bilarna på en låg trailer som transporterade bilen och även rymde kamerorna som kunde flyttas runt. Numera är det vanligare att använda dataanimeringsteknik och greenscreen.

En regissör måste även räkna in skådespelarnas försäkringar – och körförmåga. Dagen innan körde en av Chandras skådespelare in i ett staket och vissa av dem kan inte köra alls.  – Om så är fallet får de bara starta motorn och så klipper vi och stänger av motorn och sedan får någon putta på bilen så att det ser ut som om de kör i väg.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma E Forest
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro