ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En bra dag

metro · 11 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Bjud på pestopotatissallad med fläskfilé till lunch - gott och nyttigt!

Bjud på pestopotatissallad med fläskfilé till lunch - gott och nyttigt!


klar

Artikellänk är kopierad

Kristina Andersson.
Kristina Andersson.Foto: Peter Knutsson

I ”Isodieten – kokboken” har Kristina Andersson tillsammans med Fredrik Paulún och Martin Brunnberg samlat en mängd recept som passar dig med diabetes. Här delar hon med sig av ett axplock av dem.Frukost – yoghurt med bär och nötter250 g osötad lättyoghurt (2,5 dl)150 g lättlättkesella (1,5 dl)150 g bär (2,5 dl)20 g nötter, t.ex. 10 hasselnötterBlanda lättyoghurten med lättkesellan i en tallrik. Lägg på frysta eller färska bär. Toppa med nötterna. Mellanmål – äpple med keso, mandel och kanel100 g keso (ca 1 dl)5 g mandel65 g äpple (ca ½ st)kanelBlanda keson med äpplet i småbitar och hackad mandel. Toppa med lite kanel.Lunch – Pestopotatissallad med fläskfilé(2 portioner)3 potatisar, gärna färskpotatis (ca 250 g)300 g fläskfilé1 tsk rapsolja2 dl kokta eller konserverade kidneybönor (140 g)70 g rucolasallad3–4 msk pestoKoka potatisen och låt den svalna. Bryn fläskfilén i rapsoljan.Stek sedan klart i ugnen på 225 grader med hjälp av stektermometertills filén når cirka 70 grader. Tärna potatisen och blandamed kidneybönor, rucola och pesto. Servera tillsammans medfläskfilén.Middag – Emelis bästa fisksoppa(2 portioner)300 g lax300 g oskalade räkor400 g fänkål (en stor och en liten)25 körsbärstomater1 tsk torkad basilika2 msk fisk- ellergrönsaksfond3 dl vitt matlagningsvinen rejäl bit färskingefära (120 g)2 dl passerade tomater2 vitlöksklyftor1 näve persilja7 färdigkokta musslor (200 g)(ev. lite fisksås)2 msk färsk koriander½ msk riven färsk ingefäraSallad:200 g vitkål, strimlad2 medelstora morötter140 g konserverade böngroddar8 körsbärstomaterPutsa och skär fänkålen i bitar och lägg dem tillsammans med sköljda tomater i en kastrull. Fyll med vatten så att nästan allt täcks. Tillsätt basilika och fond och koka tills fänkålen blivit mjuk, cirka 15 minuter.Skala räkorna medan fänkålen kokar. OBS! Spara räkskalen och lägg dem in en kastrull tillsammans med matlagningsvinet. Koka i 5–10 minuter. Häll av räkskalen i en hålsil och låt kokspadet rinna ner i grytan med fänkålen och tomaterna. (Nu får du kasta räkskalen!)Tillsätt riven ingefära, passerade tomater, pressad vitlök och hackad persilja. Skär laxen i bitar, ta av grytan från den varma plattan och tillsätt laxen. Låt stå i 5 minuter. Tillsätt slutligen musslorna och räkorna. Smaksätt eventuellt med lite riven parmesan som du strör direkt över tallriken!

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro