ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En britt som låter som Agnetha och Robyn

metro · 13 Feb 2014
Uppdaterad 13 Feb 2014
Katy B - är hon britternas svar på Agnetha Fältskog eller Robyn? 

Katy B - är hon britternas svar på Agnetha Fältskog eller Robyn? 


klar

Artikellänk är kopierad

Britterna jämför henne med Agnetha Fältskog, fast hon kanske snarare ska liknas vid Robyn. Men det är inte bara dubstepstjärnan Kathy B som låter svensk. Australiska Yolanda be Cool uppdaterar Ace of Base på sin senaste singel.

Till veckans musikmåsten hör också Behemoth, Min stora sorg och Timbuktu, anser Metros musikrecensenter.

Katy B ”Little red”

Album

Betyg: 3

”21:a århundradets gatusmarta svar på Agnetha Fältskog”.

Brittiska The Telegraphs hyllning är väl inte helt relevant. Kathleen Brien verkar visserligen sampla svenskt vemod på ”Little red”, men har mer gemensamt med Robyn än sin mammas idol. 

Liknelsen säger i alla fall att det hänt en del sedan dubstepstjärnans albumdebuterade 2011. Den 24-åriga sångerskan ravefestar inte längre till gryningen, utan samlar på sig vuxenpoäng och rör sig på glassigare klubbar nu. 

Det är en naturlig utveckling, men eftersom hon försöker behålla känslan från förr blir ofta hennes blandning av deep house och r&b-färgad danspop väldigt lyckad – om man delar upp den 69 minuter långa plattan i småportioner. Skivan släpps på fredag.

PETER LINDHOLM

Lyssna här.

Behemoth “The satanist”

Album

Betyg: 4

En så given titel att det är chockerande att den aldrig använts. Och däri ligger det råa, i enkelheten.

Lika enkel är inte musiken, välproducerad och placerad mellan black och death metal. Fränast blir det när de letar sig tillbaka till sin begynnelse i början av 90-talet, när polsk extremism var det mest obskyra som fanns och innan frontmannen Nergal blev en Se & Hör-stjärna i hemlandet.

Till exempel “Ban sahar” har en rutten aura värdig de tidiga black metal-banden. Om än med en budget en miljard gånger större än en demokassett.

Skivan släpps på fredag.

CHRISTOFFER RÖSTLUND 

Min stora sorg “Ut ur mitt liv” 

Låt

Betyg: 4

Jag är imponerad av Gävlebördiga debutanten Ann-Sofie Francisca Lundin (som hon heter på dagarna), och allra mest imponerad är jag av “Ut ur mitt liv”.

Den har filmiska kvaliteter, skulle passa på soundtracket till ”Twin Peaks” eller ”Lost boys”. Den lämpar sig att framföras liggande på en svart flygel. Men framför allt visar den att hon har varit där. När det vänder.

När en våldsam kärlekssorg byts mot förakt och frihet, när handen nått botten och skjutit ifrån, på vägen upp, när ljuset syns där uppe, när ytan bryts.

MARIA FORSSTRÖM 

Lyssna här.

Timbuktu “Spring” 

Video

Betyg: 4

Timbuktu tog i från tårna med kampanjen inför den här videon. Svenska superstjärnor sprang så fort benen bar i korta teasers och nog trodde åtminstone jag att det skulle leda till något mer än “Forrest gump” light.

Men Timbuktu är alltid Timbuktu och låten stenhårt effektiv på gränsen till att jag själv vill springa.

MARIA FORSSTRÖM 

Titta här.

Yolanda Be Cool feat Syf & Fritz Helder ”All that she wants”

Betyg: 3

Australiska Yolanda Be Cool, som gjorde den skojiga sommarplågan "We no speak Americano" 2010, överraskar med en rejält omgjord cover på Ace of Bases ”All that she wants” från 1993.

Det är en dystrare klubbversion där såväl melodi och särdrag skalats bort och ersatts av en släng… ”Macarena”.

Det är inte första gången som Ace of Base tolkas av andra artister.

På Spotify hittar man den sjungande violinisten Anni Rossis version av ”Living in danger” och indiefolkgruppen The Mountain Goats tolkning av ”The Sign”.

PETER LINDHOLM

Hör de olika tolkningarna här:

Yolanda Be Cool

Anni Rossi

Mountain Goats

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro