ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En byggnadsarbetare dör – varje månad

Caroline Engvall · 13 Mar 2014
Uppdaterad 13 Mar 2014

Varje månad dör en byggnadsarbetare på sin arbetsplats i Sverige. 2012 omkom 54 personer. Enbart i år har tio personer omkommit. Nu kräver fackförbundet Byggnads åtgärder mot de höga dödstalen.

klar

Artikellänk är kopierad

Fem personer har dött under bygget av Citybanan, en utbyggning av pendeltågstrafiken i Stockholm.
Fem personer har dött under bygget av Citybanan, en utbyggning av pendeltågstrafiken i Stockholm.Foto: Natanael Johansson

Många lever farligt på jobbet i dag – bara under 2014 har 10 dödsolyckor på arbetsplatser inträffat i Sverige. Bland annat miste en återvinningsarbetare i Kronoberg livet när han blev klämd under en containerlift i februari. 

Förra veckan dog den femte personen anställd av  trafikverket under arbetet med Citybanan i Stockholm. Även en SL-anställd har omkommit.

LÄS MER: ►Fick traktorskopa över sig – sjätte dödsfallet vid Citybanan

Faktum är att en byggnadsarbetare dör varje månad på sin arbetsplats.

– Tänk om samma siffra skulle gälla journalister eller lärare? Vilket liv det skulle bli, säger Christian Lönnström, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Arbetet med Citybanan har pågått sedan 2006 och är mycket tekniskt komplicerat, såväl ovan som under jord och vatten.

– Varje olycka som sker är en för mycket. De följs alltid upp av Arbetsmiljöverket och åklagare. Utredningarna har inte visat på systematiska fel hos oss som byggherre, säger Fredrik Moback, teknik- och miljöchef på Citybanan.

För säkerheten under ­Citybanebygget är ansvaret delat mellan Trafikverket som byggherre, entreprenören som arbetsgivare, byggarbetsmiljösamordnaren för respektive arbetsställe samt byggarbetaren själv som har ett ansvar att följa säkerhetsreglerna. 

– Visst, det är ett väldigt stort och tekniskt komplicerat projekt som är utspritt över hela Stockholm med ett antal stora entreprenörer men det är ingen ursäkt för att vi ska ha så här många dödsolyckor. Oavsett teknisk komplexitet ska man ta rätt säkerhetshänsyn, säger Christian Lönnström.

Enligt statistik från Arbetsmiljöverket går antalet arbetsplatsolyckor med dödlig utgång ner. Christian Lönnström tycker att man ska ta den trenden med en nypa salt.

– Bara för att vi har relativt få dödsolyckor under de senaste åren kan de plötsligt fördubblas, säger han. 

I oktober förra året införde Trafikverket en handlingsplan för ökad säkerhet på Citybanan.

– Det senaste dödsfallet är extra tragiskt eftersom antalet olyckor har en nedåtgående trend det senaste halvåret, säger Fredrik Moback på Citybanan.

Citybanan: Riskerna så stora att dödsolyckorna kunde ha varit fler

Byggnads förslag: Låt ansvariga byggföretag ta säkerhetsansvar

Byggbranschen är allra hårdast drabbad av dödliga arbetsplatsolyckor. Just nu sitter fackförbundet Byggnads i förhandlingar med arbetsgivarna om att få till något som de tror kan vara lösningen på problemet, ett huvudentreprenörsansvar.

– Det betyder att huvudentreprenören, det vill säga det byggföretag som anlitas för att utföra en byggnation, ska också ha ett ansvar för att garantera säkerheten och att följa kollektivavtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Han ser att det skulle ha en viktig betydelse för att få bättre ordning och reda i branschen och därmed minska risken för olyckor och dödsfall. 

– Vi måste göra allt vi kan för att få stopp på döds olyckorna, det är uppenbart, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro