ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En dag

Elin Larsson · 13 Okt 2011
Uppdaterad 13 Okt 2011

Foto: Giles Keyte


Lone Scherfig och David Nicholls översätter succéboken En dag” till ett fint popcorndrama. Men berättelsen om överklasslyngeln Dexter som möter den fula ankungen Emma känns slätstruken.

klar

Artikellänk är kopierad

David Nicholls bok ”En dag” är som gjord för att bli film: flicka möter pojke, livet ligger framför dem, de tillbringar en natt och en halv dag tillsammans, förälskar sig, och sedan följer vi dem i drygt tjugo års tid, beskrivet utifrån ett och samma datum.

Berättelsen om överklasslyngeln Dexter och hans bästa vän/potentiella flickvän, den lite nördiga Emma, är helt klart gullig, om än inte direkt oförutsägbar. Nu har boken blivit film, i regi av danskan Lone Scherfig (som senast övertygade med ett annat brittisk kärleksdrama, ”An education”) och manus av samme Nicholls som skrev boken.

Allt bäddat för succé, kan tyckas.

Märkligt nog lyckas inte Scherfig och Nicholls fullt ut att förmedla det som gjorde boken läsvärd. Att den Colgate-leende amerikanskan Anne Hathaway fick rollen som den brittiska fula ankungen Emma retade en del av bokens fans, men Hathaway (och inte heller Jim Sturgess i den andra huvudrollen) är inte orsaken till att ”En dag” känns smått ihålig.

Här saknas framför allt de personliga reflektioner som gjorde att man kände för bokens ”Dex and Em”, hur de än betedde sig och vilka konstiga val de än gjorde i sina liv. Saknas till stor del gör även den registrerande blick med vilken Nicholls snyggt placerade berättelsen i dess samtid.

Tidstypiska detaljer från boken har filmen förstås plockat upp. På skivspelaren i Emmas studentlya ligger 1988 års obligatoriska soundtrack för Medveten Ungdom (Tracy Champan); uppkavlingen på det tidiga 90-talets kavajärmar är på centimetern exakt och Robbie Williams ”Angels” tar i närheten av filmens millennieskifte steget från toppsäljande pophit till skämmig bröllopsfylle-cover.

Ovanstående räcker tyvärr inte för att fylla ”En dag” med kött och blod. Fast ett fint popcorn-drama är den.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro