ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En dag med Hanif Bali

Anton Säll · 11 Jun 2017
Uppdaterad 11 Jun 2017
Hanif Bali är trött på skyttegravarna mellan olika politiska läger.

Hanif Bali är trött på skyttegravarna mellan olika politiska läger. Foto: Per Pettersson/Flickr/Metro


Twitters argaste politiker - eller bara en gycklare? Metros Anton Säll hängde en dag med Hanif Bali - medlem i moderaternas partistyrelse och en av de mest högljudda riksdagspolitikerna på internet.

klar

Artikellänk är kopierad

10.05. Frukost.Var: RiksdagsfiketVad: Tre ägg. En fralla. Energidryck.

Hanif Bali har inte sovit något i natt. Det blir så ibland, säger han.

Sedan går han till rasande attack mot alla morgonpigga.

— Vi lever under a-människornas tyranni och vi måste stoppa dem, säger han.

Eftersom Hanif Bali inte har sovit har han haft massor av tid för att twittra under morgonen. Innan klockan nio hade han hunnit med att skriva om en moské i Toronto, om en terroristattack i Bagdad och om skillnader i sysselsättning mellan inrikes födda och utrikes födda.

Han sitter i en soffa på Riksdagsfiket. Frukosten – tre ägg, en fralla och en energidryck – står framför honom på bordet. Han tar fram telefonen och riktar mobilkameran mot mig.

— Jag ska bara rikta min hatsvans mot dig.

Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali kom in i riksdagen när han var 23 bast. Nu är han 30 år och under de senaste två åren en av de synligaste partiföreträdarna på Twitter. Den här dagen glider han runt i en t-shirt med ”PK-eliten” tryckt över bröstet. Han fick den i present av en kompis för något år sedan och ser sig själv som en förkämpe för den ironiska t-shirtens fortlevnad.

Vi pratar om hans vokabulär. Han skrev till exempel så här 2015.

Nya svenskar har inte synpunkter på försvaret, flaggan och nationalsången. Det är kommunala batikhäxan som gått multikultikurs som tror det.

Och så här tidigare i år.

Det är oklart varifrån språket kommer egentligen. Det var längesedan han hängde på 9gag, och Facebook är det inte. Där hänger praktiskt taget bara 50-åringar nuförtiden, säger han.

— Jag får ju väldigt mycket från youtube, och det är mycket amerikanskt. Mycket ”Wrecked Feminist compilation” och sådant. Wrecked BLM compilation. Men jag försöker hitta memetik. Inte i form av bilder, utan vilka ord det är som är memes. Som innehåller ett mycket större värde och memetik än ordet i sig.

Typ som Social Justice Warrior?

— Den är skitbra. För det är en väldigt tydlig grupp som resonerar och argumenterar på ett visst sätt. En SD:are är en Sverigevän och sosse och vänster är en sak. Men det differentierar sig. Och det har varit svårt att hitta ett svenskt ord för det här, och Social Justice Warrior funkar.

Moderaterna har fullt upp den här dagen. Partiledaren Anna Kinberg Batra har fått offentlig kritik under gårdagskvällen och morgonen. Det ryktas om ”dålig stämning” på riksdagsgruppens möte. Hanif Bali var inte där, så han säger att han inte vet någonting om det. Men han tycker att Moderaterna har lite problem just nu. Särskilt med tanke på samtalen eller samarbetet med SD som Anna Kinberg Batra flaggade för tidigare i vår.

— De som vill ha ett samarbete litar inte på oss. Och de som inte vill ha ett samarbete tycker inte om oss.

Hanif Bali tar en klunk energidryck. Han tycker att Moderaterna sitter i kläm mellan två olika läger:

— De som gillar SD och de som inte gillar SD. Han säger att han skulle ha svårt att övertyga sin egen bror om att rösta på M i ett läge där man samarbetar med SD.

Ändå tror han på det som strategi.

— Det tidigare funkar inte, och det här är värt att prova. Men det måste göras på ett sätt som gör att folk känner förtroende. För det här är ett läskigt gäng.  De har inte bara en läskig historia, utan en läskig närtid också. Jag brukar påminna om det att tio procent av deras riksdagsledamöter avgick på grund av olika rasistskandaler förra mandatperioden. Det är närtid. Om man säger att man ska öppna upp för samtal med SD måste man vara väldigt tydlig med vilka ramar som gäller. Men vi har hamnat i en situation där man sagt att man ska prata med SD, men när någon frågar om vad så säger vi ingenting.

11.05 – 12.30, Moderaternas riksdagskansli.Vad: skrivande av debattartikelVar: Hanif Balis rum

— Det var någon på Politism som skrev att ”god ton är den kulle som borgerligheten valt att dö på”.

Hanif Bali är bråkar ofta på twitter. Han kallar sig själv ”raljant” och ”på gränsen”, medan exempelvis Vänsterpartiets Rosanna Dinamarca tycker att han är en mobbare.

— Hanif Bali använder sig av alla sorters härskartekniker mot folk. Han drar sig inte för att säga att folk är sopor, idioter eller vad det nu kan vara, sa hon till Aftonbladet.

Själv säger Hanif Bali att han använder samma argumentationsteknik som sina motståndare och att debatten var för ensidig tidigare. Twitter är en plats för tjafs, tycker Hanif Bali. Han har ingenting emot den. Han återvänder hela tiden till att ”det är okej när de gör det” som motivering till varför han är så aggressiv på twitter.

Tror du inte att din trovärdighet skadas?

— Visst har den skadats. Men folk vill ha mig i rummet i alla fall. Bilden av mig utåt är helt annan än bilden av mig inåt i partiet.

Han pratar om Ben Shapiro, en republikansk opinionsbildare och politisk kommentator som bland annat jobbar på konservativa tidningen National Review som en förebild i sitt sätt att debattera

— På twitter är jag nästan narren i kungahuset. Det är den enda i hovet som får säga vad den vill. Och visst, den rollen har jag ju tagit på bekostnad av trovärdigheten.

12.35-13.00. Lunch.Var: Riksdagens lunchrestaurangVad: Biff stroganoff med ris.

En riksdagsreporter kommer fram och frågar om Hanif Bali var med på moderaternas gruppmöte.

Hanif Bali äter Biff Stroganoff.

LÄS MER
Efter krissiffrorna: Kinberg Batra petar toppnamn

13.00-16.00. Moderaternas riksdagskansliVad: skrivande av debattartikelVar: Hanif Balis rum.

fler fritidsgårdar i förorterna” hårdare straff”Hanif Bali är trött på skyttegravarna mellan olika politiska läger. Nyanserna saknas ofta i diskussionerna om olika frågor, menar han. Den som följer honom på twitter vet att migrations- och integrationsfrågorna är det som han oftast pratar om. Det är en debatt han egentligen har tröttnat på, eftersom de två linjerna ”och ” mejslas fram som de enda två alternativen.

— Man väljer väl för att det är gynnsamt ur opinionssynpunkt att ha en konflikt om frågorna. Och här blir jag ju kluven mellan mitt policy-jag och mitt demagog-jag.

Du har ju bidragit en hel del till det. Tycker du inte att det är jävligt jobbigt att vara så ensidig i debatten hela tiden?

— Absolut kan jag göra det.

Ser du något problem med det?

— Jag tror att en ganska stor sida av mig själv försvinner. Jag har börjat tänka på det i allt högre utsträckning. I början tog jag rollen för att göra en poäng, men jag börjar mer och mer landa i att poängen är gjord. Samtidigt dyker det upp saker som jag vill putta tillbaka på. Men frågan är hur man får ett vapenstillestånd. Jag har försökt diskutera de här frågorna och blivit rasistanklagad, och när jag anklagas för det vill jag bråka. Jag vet inte hur man ska göra då. Är det värt att vara tyst? Det kanske är värt att prova ett tag.

pil
Hanif Bali

Ålder: 30

Karriär: Gick med i MUF när han var 16. Blev senare kommunpolitiker och riksdagspolitiker vid 23 års ålder.

Gör: Sitter i riksdagen för Moderaterna. Ledamot i näringsutskottet och del av partistyrelsen i Moderaterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro