ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"En del tror att det inte gör ont att föda barn"

Peter Lindholm · 25 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Lisa Isman med en fem timmar gammal bebisflicka som kanske ska heta Ceren. I bakgrunden mamma Reyhan. 

Lisa Isman med en fem timmar gammal bebisflicka som kanske ska heta Ceren. I bakgrunden mamma Reyhan.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Lotta Imberg

FÖRLÖSNING. Hon var med om sin första förlossning redan som 12-åring och har förlöst omkring 500 barn. Men har det varit en tuff arbetsvecka nöjer sig Lisa Isman med att säga att hon ”arbetar inom vården” när hon träffar okända. Avslöjar Lisa att hon är barnmorska får hon inte en lugn stund. För det är ett yrke som väcker starka känslor.

I nya tv-serien ”Barnmorskorna” får man följa hennes arbete på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Varför ville du bli barnmorska?– Det har varit en dröm länge. Min mamma är också barnmorska och jag fick följa med henne på en förlossning när jag var 12 år. Det var en otroligt häftig, magisk upplevelse. Jag kommer ihåg att jag sa: ”Jag ska bli barnmorska när jag är stor!”.

Men var det inte en otroligt läskig upplevelse för en 12-åring?– Visst var det lite skrämmande emellanåt. Jag kommer fortfarande ihåg hur hon skrek och alla ­svor­domar hon drog. Och eftersom jag uppfostrats med att man inte skulle svära tyckte jag det var jättemärkligt att en vuxen kvinna låg och svor så det osade hett, haha.

Är det fortfarande en häftig upplevelse efter en sisådär 500 förlossningar?– Ja, vissa dagar kan man gå hem och känna sig helt hög. Det är ju väldigt mycket känslor inblandade och ett av livets största skeenden.

Hur reagerade de blivande föräldrarna på tv-kameror­na?– Vi försökte aldrig övertala någon och jag tycker det är starkt av dem som ställt upp och blivit filmade. För man blottar väldigt mycket av sig själv under en förloss­ning och att våga visa det tycker jag är jätte­starkt.

Vissa verkar uppriktigt förvånade över att det faktiskt gör ont att föda.– Eftersom man inte längre behöver känna ett dyft hos tandläkaren tror man kanske att detsamma gäller när man ska föda barn. Man kan ju bedöva, men själva arbetet som orsakar smärtan behövs.

Vilka är de konstigaste reaktionerna du stött på, när väl barnet är fött?– Det är ganska många pappor som tittar näst intill skräckslaget på sina ­ny­födda barn. Barnets huvud blir ju omformat för att de ska kunna födas. Det är ju helt normalt och de har säkert hört det under föräldrautbildningen, men ibland ser de ju ut som värsta ”conehead”, haha.

Du väntar själv på ditt första barn. Är det inte lite sen praktik?– Det har bara blivit så. I september ska den förhopp­ningsvis kom­ma och det ska bli otroligt spännande.

De föder i tv

Victor, 33, Ulrica, 32, med dottern Liv, född den 20 november 2007.– Mitt under förlossningen kom de in och sa: ”Vi har en lite udda fråga. Vi undrar om SVT kan få komma in och filma?” Det lät perfekt med ett proffsteam, bättre än att jag skulle stå där med en skakig ­hand­kamera, förklarar Victor.– Min första tanke var ”Nej, absolut inte. Det här är min största stund på jorden". Men sedan sa vi ja och det är vi tacksamma för i dag, säger Ulrica.

Peder, 42, Frida, 24, med sonen James, född den 28 november 2007.– Det var bara roligt. Jag såg det som en jättebra chans att få se vad man gått igenom. När man ligger där och har värkar är det inte mycket man minns av förlossningen.  Jag tänkte inte på dem (tv-teamet)  överhuvud taget. De var som en skugga kan man säga, berättar Frida.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro