ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En död när båt gick på lysboj

Stockholm TT · 2 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kompisgänget var på väg från Sandhamn till Djurö när båten i hög fart rände in i en lysboj, ett farledsmärke gjort av metall som sticker upp drygt tre meter över havsytan. Vid kollisionen slungades en av de nio passagerarna in i bojen och ådrog sig så svåra skallskador att han senare avled.

Efter krocken tog sig båten för egen maskin in till Djurö båtklubb där den möttes av kustbevakningen, sjöpolisen och en ambulanshelikopter.

Med ombord fanns ribbåtens ägare, men det var inte han som körde vid olyckstillfället.

Båtens förare förhördes på platsen och fördes sedan till Nacka polisstation där han även fick lämna blodprov. Mannen släpptes senare på förmiddagen, men är misstänkt för sjöfylleri och brott mot sjölagen. Mannen säger sig vara rutinerad och att han kört sträckan många gånger förut, men att han missat bojen. Övertro på teknik Enligt Patrick Dahlberg, vakthavande befäl på kustbevakningen, har det funnits brister vid navigationen. -Kör man i 45, 50 knop i Stockholms skärgård ska man vara en som navigerar och en som kör, säger han. Hans uppfattning är att olyckorna med de populära ribbåtarna har ökat.

Det gör även Dan Östman, gruppchef på sjöpolisen: - Den höga farten i kombination med en övertro på navigationshjälpmedel bidrar till utvecklingen. Många invaggas i en falsk trygghet eftersom de litar på sjökortsplottren. Men de är inte exakta och kartbilderna uppdateras med fördröjning, säger han. Tidigare olyckor Så kallade ribbåtar är gummibåtar med hårt skrov. I första hand används båttypen, som kan komma upp i farter på 60 knop, inom sjöpolisen, kustbevakningen och sjöräddningen.

I midsommarhelgen skadades en man i 30-årsåldern allvarligt när han föll ur en likande båt i Saltsjöbaden och träffades av propellern.

Ett par veckor tidigare kapsejsade också en mindre båt av samma typ i närheten av Svartsö i Stockholms skärgård. De tre personer som då fanns ombord klarade sig utan skador.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro