ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En doft av vuxen erotik

Björn af Kleen · 8 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Bistro Jarl är mondänt nyduschad på 80-talsvis, enligt Björn af Kleen.

Bistro Jarl är mondänt nyduschad på 80-talsvis, enligt Björn af Kleen. Foto: Linnea S Arbab


Luften på Bistro Jarl är mättad av vuxen erotik • Björn af Kleen undrar om maten är anpassad efter krogens klientel

klar

Artikellänk är kopierad

I min ungdom sommarjobbade som jag servitör på restaurang Aqua intill Grand Hotel i Saltsjöbaden. Det hände att den burgna förortens tennisklientel kom förbi och svalkade sig i baren efter avslutad match. Jag minns särskilt riskkapitalisten Christer Gardells vältränade tennislår. En förnämlig doft av eftersvett, parfymen Polo Sport och medelålders potens spred sig i lokalen.

En lite bisarr atmosfär mättad av vuxen erotik återfinns också på Bistro Jarl – där typer som Christer Gardell intar sina affärsmåltider. Restaurangen Bistro Jarl mittemot Riche på Birger Jarlsgatan är mondänt på nyduschat 80-talsvis – kokain, skilsmässa och Johannes Brost, liksom.

Att Tom Jones lunchade här när han sist var i Stockholm är naturligt, liksom att Daniel Nyhlén är stammis – hans lite småporriga börshandlarstil med portfölj sammanfattar krogens glassiga estetik väl. Man slinker in på Bistro Jarl ungefär som man omedvetet klickar vidare på rubriker om svingersklubbar på kvällstidningarnas webbsidor.

Jag undrar om maten är anpassad direkt efter klientelet. Den smakar sådär, men möjligen finns en tanke bakom rätternas finish. Den chilistekta kycklingen på förrätten Ceasarsallad, till exempel (125:-). Skinnet smakar som solariestekt dollarpensionär, segt och lite krulligt torrt. Carpaccion för 155 är blöt och kall – föreställ dig ett par kvarglömda Speedobadbyxor på Jannike Björlings balkong.

Halstrad råbiff med örtsmör, 195, är grötig och snäppet för röd av rödbeta – den saknar Operabarens distinktion. Den grillade kalven med västerbottenbakelse, 245, simmar för djupt i sin egen sås.

Jag skulle inte satsa en helkväll på Bistro Jarl. Men voyeurer rekommenderas att äta en tidig middag på Riche och sedan satsa sin drink- och dessertbudget på krogen rakt över gatan. De utmärkta efterrätterna är certifierade av ett fyraårigt barn. Hon åt upp samtliga tre på bordet.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro