ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Egen domstol och valuta – bygger Facebook en ny stat?

Sophie Tanha · 26 Jun 2019
Uppdaterad 26 Jun 2019

Mark Zuckerbergs nya initiativ kan liknas med ett statsbygge. Foto: Skärmdump


De senaste dagarna har Facebook gått ut med nyheten att de vill skapa en egen valuta. Samtidigt finns tankar på ett införa en slags domstol för plattformens medlemmar. Facebooks nya planer kan liknas vid ett slags statsbygge, menar experten.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Facebook planerar att skapa både en egen valuta och en egen juridisk instans.

Var: Valutan är online. Den juridiska nämnden som agerar en slags domstol kommer antagligen vara internationellt sammansatt.

När: Arbetet att skapa "domstolen" och valutan pågår i detta nu. 2020 väntas valutan lanseras.

Vem/vilka: Facebook, därmed även Instagram som ägs av samma bolag.

Hur: Den juridiska gruppen bildas med hjälp av en stiftelse skapad av Facebook. Tanken är att den ska vara oberoende. Valutan kommer till skillnad från andra kryptovalutor vara kopplad till dollar, euro och yen.

Varför: Nya lagar om sociala medier från bland annat EU kan ha bidragit till att företaget själva vill säkra sin plats genom att städa plattformen från olämpligt innehåll och öka sitt inflytande med en valuta.

Källa: Facebook Newsroom, Mårten Schultz

LÄS MER
”Stå upp för Sverige”-domen: Därför kan den överklagas hela vägen till Högsta domstolen
Facebook skapar både en egen valuta och ett slags rättssystem. Foto: Pixabay

Statsliknande initiativ

Libra är namnet på valutan som Facebooks miljarder användare kan komma att använda som betalningsmedel nästa år. Målet är att kryptovalutan ska konkurrera med Bitcoin och samtidigt kunna ersätta pengar när vi betalar hyran, räkningar och andra varor.

Samtidigt har en serie workshops i Singapore, Delhi, Nairobi, Berlin, New York och Mexico City inletts med syftet att skapa en nämnd för att döma innehållet på Facebook vid eventuella regelbrott.

Juristen Mårten Schultz deltog på workshopen som ägde rum i Berlin. Efteråt twittrade han om sina upplevelser.

Valutan och domstolen tillkännages samtidigt som Facebook precis slutit ett avtal med Frankrike om att lämna ut identiteter till användare som står bakom hatkommentarer till landets rättsväsende.

Med bilaterala avtal, ett eget pengasystem och rättsväsende – håller Facebook på att bygga en slags digital nation?

– Om man ser på allting sammantaget stärker de nya initiativen intrycket att man försöker skapa en överstatlig infrastruktur som man i vanliga fall förknippar med stater eller EU, säger Mårten Schulz.

LÄS MER
Efter skandalen: Så har användandet av Facebook påverkats

Skälet bakom satsningarna

Före skandalen med Cambridge analytica, där det uppdagades att företag via Facebook sålt användares information med syfte att påverka det amerikanska presidentvalet så hävdade Facebook att de inte kan stå ansvariga för eventuella brott som begås av plattformens användare. Den inställningen tycks vara på väg att ändras, tror Mårten Schultz

Juridikprofessorn Mårten Schultz har deltagit i planeringsarbetet för Facebooks nya rättssystem. Foto: Anna-Karin Landin/SU

– Relationerna mellan Facebook och stora nationer tror jag bygger på en ökad medvetenhet hos de stora internetaktörerna att i slutändan sitter nationer och EU på offentlig makt och kan sätta folk i fängelse, stycka upp företag eller lägga på jättestora böter. Då kanske de också måste ta lagstiftarnas invändningar på större allvar.

LÄS MER
Facebooks nya satsning – lanserar dejtingfunktion
klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro