ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"En enkel begravning för de närmaste"

TT · 31 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
En kondoleansbok, ett par ljus och ett fotografi av regissören Ingmar Bergman på ett bord i bygdegården på Fårö.

En kondoleansbok, ett par ljus och ett fotografi av regissören Ingmar Bergman på ett bord i bygdegården på Fårö. Foto: Sören Andersson/Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Han var känd för sin storhet världen över. Men när Ingmar Bergman begravs på Fårö kommer det att ske i all enkelhet i kretsen av familj och vänner.

– Det som familjen ansvarar för är att det blir en väldigt enkel begravning i Fårö kyrka i kretsen av familjen och de närmaste. Men när det sker vet jag inte, det är inte bestämt än, säger Henning Mankell, gift med regissörens dotter Eva Bergman.

Enligt Mankell har Bergman redan en gravplats på kyrkogården och begravningen kommer att förrättas av församlingens kvinnliga kyrkoherde som även var en vän till Ingmar Bergman.

Vad som händer med Bergmans hus i Dämba på Fårö är inte heller klart.

– Det finns många diskussioner men Ingmars vilja kommer att vara avgörande där och när den offentliggörs så får man veta det, säger Henning Mankell till TT.

Enligt Birger Karlström, kyrkorådets ordförande på Fårö, har det varit klart i flera år att Ingmar Bergman ska begravas på Fårö.

Fårö Bygdegård står även i dag öppen för alla som vill komma och lämna sina kondoleanser och besöken är många även dagen efter dödsbudet.

– Det strömmar till folk med blommor så nu kan de gå in i bygdegården där det finns tända ljus och en bok att skriva i, berättar Birger Karlström som själv är bosatt på Fårö.

Enligt honom är de lokala diskussionerna kring Bergmans död desamma som vid alla dödsfall, att det kommer att bli tomt.

– På en sån här liten plats där alla känner alla så pratar man om det, säger Birger Karlström.

Många människor sökte sig på tisdagen till Dramatiska teatern i Stockholm för att hedra Ingmar Bergman i den kondoleansbok som lagts fram i foajén. Flera utländska Stockholmsbesökare passade på att skriva ett sista tack. När boken legat framme runt en timme fanns redan hälsningar på spanska, engelska, tyska och naturligtvis på svenska.-Bergman var stor i Spanien, han har betytt mycket för filmkonsten där, säger Josep Arenas från Katalonien i Spanien till TT efter det att han skrivit i boken.

Göteborgs filmfestival visar alla Bergmanfilmer

Visningen var redan planerad som en hyllning till "en pigg 90-årsjubilar".

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro