ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

En flygrädd flygvärdinna

Peter Lindholm · 8 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Helin och Daniel Götschenhjelm. är ett kärekspar på film – och på riktigt.
Sofia Helin och Daniel Götschenhjelm. är ett kärekspar på film – och på riktigt.

Egentligen är hon flygrädd. Men för att riktigt komma in i rollen som flygvärdinna i filmen "Nina Frisk" praktiserade Sofia Helin en dag som flygvärdinna på sträckan Stockholm-Bryssel. Eller rättare sagt: Det var Nina Frisk själv som tog klivet ut i verkligheten.– Jag går totalt in i en roll när jag arbetar. Det var inte så att jag presenterade mig som Nina Frisk för mina handledare, men jag försökte agerade så som jag tror att hon skulle göra. Jag var Nina Frisk redan när jag åkte ut till flygplatsen. Och jag var Nina Frisk när jag gick runt och shoppade lite i tax-freen och samtalade med folk, berättar Sofia Helin."Nina Frisk" är Maria Bloms andra film efter succén "Masjävlar" (2004), där Sofia Helin också spelade huvudrollen och fick sitt sitt stora genombrott. Gemensamt för filmerna är att de båda handlar om singelkvinnor med trassliga relationer och trassliga familjeförhållanden.

Du spelade flygvärdinna redan på Teaterhögskolan, men hur gick det på riktigt?– Jag kan vara ganska fumlig, tycker det kan vara svårt att hälla upp champagne och var rädd för att hälla kaffe i någons knä. Men det gick över förväntan. Jag tror nog att några av passagerarna gick på det, andra satt och flinade lite.

Tog du med dig rollkaraktären hem också?– När jag jobbar så smittar det alltid av sig på det privata. När jag läser böcker och lyssnar på musik, allting färgas av den karaktär jag håller på att arbeta med. Sitter jag själv någonstans eller är ute och handlar kan jag tänka: "Vad skulle Nina Frisk välja?" eller "Det där skulle hon gilla". Men det är ju inte så att jag kommer hem till familjen och är Nina Frisk, haha.

Men Ninas pojkvän lärde du känna före henne? – Ja, det är min make, Daniel, som spelar honom. Men vår relation har jag ingen lust att prata om.Hur lik är du din rollfigur?– Våra personligheter är helt olika. Jag skulle aldrig kunna leva så, att flacka runt och bo på olika ställen hela tiden. Jag är verkligen en hemmamänniska. Var det jobbigt att ständigt le som Nina? – Vi började jobba med det nästan på en gång - leendet. Jag hade träningverk i käkarna de första veckorna. Maria Blom bad mig också att bleka tänderna.

Fick du göra om dig mer än då?– Jag blekte håret, sprejade "solbränna" över hela kroppen och förlängde naglarna. Det sista var svårt, långa naglar är inte alls jag. Och långa naglar gör ganska mycket med en som människa. På det sättet fanns Nina där hela tiden, det blev så påtagligt med de där jävla naglarna. Det var jättejobbigt och extremt opraktiskt.

Hur långt är du beredd att gå för att göra om dig för en roll?– Så långt jag tycker det är relevant för rollen - utan att det skadar mig själv.Om en och en halv vecka förvandlas Sofia till Cecilia Algotsdotter, tempelriddaren Arns kvinna i långfilmen om Jan Guillous romanhjälte. Arn själv – Joakim Nätterqvist – är en gammal klasskompis från Teaterhögskolan.

Har ni spelat kärlekspar tidigare?– Ja, det har vi gjort. I Lars Noréns "Terminal" spelade vi par och på scenskolan spelade vi par flera gånger. Det är skönt att få jobba vidare, vi gör ju andra gestalter, men har ett gemensamt språk. Man känner varandras svagheter och styrkor och känner att man kan jobba vidare. Det är utvecklande att få fortsätta samarbetet.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro